5:49 , уторак , 19 фебруар 2019
Početna / REGION / TAČI NASTAVLJA SA UVREDAMA – ODNOSE BEOGRADA I EU NAZVAO „ODVRATNIM“

TAČI NASTAVLJA SA UVREDAMA – ODNOSE BEOGRADA I EU NAZVAO „ODVRATNIM“

Predsjednik samoproglašenog Kosova Hašim Tači nastavio je sa uvredljivim reagovanjima na kritike zvaničnika EU, koji smatraju pretećim njegove izjave o nacionalnom ujedinjenju Albanaca, i nazvao je „odvratnim“ kako je on ocijenio „prijateljske odnose zvaničnika EU sa Beogradom“.
T– Ti prijateljski odnosi zvaničnika EU sa Beogradom i takve izjave veoma su dosadne, odvratne i neprihvatljive za Kosovo, pogotovo zbog neopravdanog kašnjenja u viznoj liberalizaciji sa Kosovom – rekao je Tači, prenosi prištinski list Gazeta ekspres.
Prema njegovim tvrdnjama, „srpski nacionalizam je prijetnja po EU“, a „Beograd nastavlja da radi na destabilizaciji regiona i uspostavljanju moćnog uticaja Rusije u Srbiji, uključujući vojne baze i borbene avione ‘mig'“.
Tači je i sinoć na Fejsbuku birao neprimjerene riječi za navodnu propagandu Srbije o pokušajima stvaranja „Velike Albanije“, a EU pozvao da ne potpada pod taj uticaj i da Kosovo tretira kao „nezavisnu i suverenu državu“.
Prethodno je u ponedeljak putem te društvene mreže kritikovao reagovanje evropskog komesara Johanesa Hana na izjave političara Albanaca o promjeni granica na Zapadnom Balkanu, navodeći da to pokazuje kako Evropskoj uniji „nedostaju vođstvo i vizija“ u konkretizaciji evropske perspektive za Kosovo.
Han je, poslije razgovara u Briselu sa šefom srpske diplomatije Ivicom Dačićem, poručio da su neprihvatljive i kontraproduktivne izjave pojedinih lidera u regionu kojima prizivaju promjenu granica.
Evropski komesar je izrazio razočaranje zbog „zapaljivih izjava pojedinih lidera u regionu“ i upozorio da se takve izjave mogu „obiti o glavu“ onima koji ih izgovaraju.
– Želio bih da izrazim svoju razočaranost, čak i iznerviranost, zbog zapaljivih izjava pojedinih lidera u regionu. Takve poruke, koje mogu da se shvate kao miješanje u unutrašnja pitanja susjednih zemalja i prizivaju mijenjanje granica nisu prihvatljive i više su nego kontraproduktivne – naglasio je Han.

Izvor: Tanjug

Foto: srbijadanas.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *