9:41 , недеља , 23 септембар 2018
Početna / BIH / TANKA LINIJA IZMEĐU KRŠA I OLDTAJMERA NA PUTEVIMA U BOSNI ČAK 58.000 AUTOMOBILA STARIJIH OD 30 GODINA

TANKA LINIJA IZMEĐU KRŠA I OLDTAJMERA NA PUTEVIMA U BOSNI ČAK 58.000 AUTOMOBILA STARIJIH OD 30 GODINA

U Bosni i Hercegovini svaki 14. registrovani automobil mogao bi da postane oldtajmer barem što se tiče starosti, jer su proizvedeni pre više od 30 godina.

automobili

Po podacima Agencije za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmenu podataka, u proteklih godinu dana registrovano je ukupno 58.085 automobila starijih od 30 godina od ukupno registrovanih oko 830.000 automobila u BiH.

 Po Zakonu o osnovama bezbednosti saobraćaja na putevima BiH, oldtajmer je motorno vozilo proizvedeno pre 30 i više godina, koje je, radi njegovog istorijskih nasleđa i tehničke kulture, sačuvano ili ponovo sastavljeno u izvornom obliku.

Isti zakon predviđa i da vlasnici oldtajmera mogu trajno da registruju svoja vozila. Način i uslovi registracije oldtajmera biće definisani pravilnikom.

Međutim, pravilnik nije donosen ni u Republici Srpskoj ni u Federaciji BiH.

– Postojao je pravilnik u nekoliko kantona Federacije, ali su sada oni ukinuti. Razlog je taj što smo pokrenuli inicijativu da se na nivou BiH donese jedinstven pravilnik, a već je urađen nacrt – objašnjava za „EuroBlic“ Milan Petković, predstavnik grupe građana-vlasnika oldtajmer vozila.

Kaže da je predviđeno da vlasnik vozila dobije prvo sertifikat od

Svetske federacije za istorijska vozila (FIVA), pa da tek onda zatraži trajnu registraciju za taj automobil.

– Dakle, mi sada takve automobile registrujemo kao i ostala vozila. Registraciju za svoj oldtajmer ja plaćam skuplje nego za vozilo koje koristim svaki dan, jer ima veću kubikažu – navodi Petković.

On podseća da se oldtajmeri sa trajnim registracijama ne mogu voziti osim u posebnim prilikama, poput najavljenih manifestacija kada vlasnici dobiju dozvolu za to.

Petković kaže da ne postoje ni procene koliko oldatajmera ima u BiH.

Svetska federacija za istorijska vozila definiše istorijsko vozilo kao saobraćajno vozilo na motorni pogon koje je staro najmanje 30 godina, koje je sačuvano u ispravnom stanju, koje se ne koristi kao svakodnevno prevozno sredstvo i koje je deo tehničke i kulturne baštine.

Nizak standard

Milenko Jaćimović, predsednik Udruženja za unapređenje bezbednosti saobraćaja RS, kaže da podaci o broju automobila starijih od 30 godina pokazuju koliko je zapravno naš standard nizak.

– Može se kupiti solidan automobil za 10.000 KM proizveden 2013. godine sa euro 5 motorom. Međutim, to je nedostižno velikoj većini u BiH – ističe Jaćimović.

 

Izvor: Blic.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *