6:47 , недеља , 24 јун 2018
Početna / BIJELJINA / „TEREX – INŽENJERING“ MORA VRATITI 2,9 MILIONA KM RITE „UGLJEVIK“

„TEREX – INŽENJERING“ MORA VRATITI 2,9 MILIONA KM RITE „UGLJEVIK“

Okružni privredni sud u Bijeljini naložio je firmi „Terex – inženjering“ da Rudniku i termoelektrani „Ugljevik“ u roku od osam dana vrati 2,9 miliona maraka, saznaje poslovni portal CAPITAL.ba.

19180

Rješenjem Okružnog privrednog suda od 13. decembra usvojen je zahtjev RiTE „Ugljevik“ koji je u protivizvršnom postupku tražio da mu „Terex inženjering“ vrati 2,9 miliona KM koji je od njih naplatio po izvršnoj presudi Višeg privrednog suda u Banjaluci, a koju je Vrhovni sud RS 22. septembra ove godine poništio.

„Kako je rješenjem Vrhovnog suda RS pravosnažno ukinuta izvršna isprava, sud je prihvatio prijedlog RiTE“, navedeno je u rješenju koje je u posjedu CAPITAL-a.

Firma „Terex-inženjering“ je u zadnje dvije godine na osnovu dvije presude uspjela da od RiTE naplati 5,7 miliona KM.

Na osnovu prve presude „Terex“ je u izvršnom postupku 2014. godine od RiTE „Ugljevik“ naplatio 2,8 miliona KM, a ove godine i dodatnih 2,9 miliona.

Obje presude Vrhovni sud RS je poništio, nakon čega je RiTE pokrenuo postupke protivizvršenja.

Odlukom privrednog suda u Bijeljini koju je donio prije dva dana RiTE treba da bude vraćeno 2,9 miliona koji su im skinuti sa računa na osnovu presude iz marta ove godine.

S druge strane, postupak protivizvršenja koji je RiTE pokrenuo 2014. Protiv „Terexa“ okončan je tako što sud nije prihvatio njihov pijedlog za vraćanje novca, nakon čega je to preduzeće pokrenulo parnični postupak protiv „Terexa“ tražeći naknadu od 2,8 miliona KM zbog sticanja bez osnova i taj spor je i dalje u toku.

„Terex inženjering“ je tužbe protiv RiTE podnio nakon što je RiTE 2003. godine u postupku javne nabavke za izvođenje pomoćnih radova na površinskom kopu “Bogutovo Selo”, izabrao ovu i firme „Šico company“ i „Continental“ kao najpovoljnije, ali ugovori sa njima nisu zaključeni zato što je Vlada RS zadužila RiTE „Ugljevik“ da proizvodnju uglja i otkrivke do kraja te godine vrši sopstvenom mehanizacijom.

Osim „Terexa“ i druge dvije firme su tužile RiTE i ti sporovi su u toku.

Izvor: InfoBijeljina

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *