5:45 , понедељак , 18 јун 2018
Početna / REPUBLIKA SRPSKA / TJENTIŠTE – OBILJEŽENE 74 GODINE OD BITKE NA SUTJESCI

TJENTIŠTE – OBILJEŽENE 74 GODINE OD BITKE NA SUTJESCI

Na Tjentištu su danas obilježene 74 godine od Bitke na Sutjesci, najveće bitke koju su partizanske snage vodile u Drugom svjetskom ratu.
TJE
Protiv 120.000 njemačkih, italijanskih, bugarskih snaga i snaga ustaške NDH, uz podršku 300 aviona, borbu je vodilo 20.000 partizana, sa kojima je bio Vrhovni štab i Centralna bolnica sa 3.000 ranjenika.
Ofanziva je okončana probojem partizanskih snaga, njihovim izvlačenjem iz obruča i nastavkom pokreta prema jugoistočnoj Bosni. U ovim borbama poginulo je više od 7.000 boraca Narodnooslobodilačkog pokreta.
Na centralnom spomeniku narodnim herojima, Spomen- kosturnici na Tjentištu položeno je cvijeće, a nakon toga prisutnima su se obratili zvaničnici.

Između ostalih, obilježavanju godišnjice Bitke na Sutjesci, koje su zajednički organizovali odbori vlada Republike Srpske i Srbije za njegovanje tradicija oslobodilačkih ratova, prisustvovali su ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović i predsjednik Socijalističke partije Petar Đokić.
U ime Narodne skupštine Republike Srpske prisustvovala je četvoročlana delegacija – narodni poslanici Veljko Marić, Slobodan Protić, Nedeljko Milaković i Zoran Pologoš.
Ministar Savanović je rekao je da je ova bitka sinonim borbe za slobodu i primjer budućim generacijama kako treba braniti život i prostor.
– Ova bitka pokazuje – kada je čovjeku život ugrožen, koliko ima jak duh da se odbrani od zla – rekao je Savanović.
Đokić je izrazio žaljenje što sve organizacije sa prostore bivše Jugoslavije, koje baštine tradiciju NOR-a, nisu bile danas na Tjentištu i pozvao sve koji njeguju tekovine antifašističke borbe da ubuduće zajedno obilježavaju značajne datume.
Za sve oni koji su željeli da danas budu na Tjentištu, organizovan je prevoz autobusima iz Banjaluke, Prijedora, Kozarske Dubice, Foče, kao i iz Srbije.
Za više stotina poštovalaca partizanskog pokreta danas je na Tjentištu održan istorijski čas.

Izvor: RTRS

Foto: RTRS

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *