16:25 , недеља , 18 август 2019
Početna / REPUBLIKA SRPSKA / TOKOM VRUĆINA ZAŠTITITI RADNIKE

TOKOM VRUĆINA ZAŠTITITI RADNIKE

Savez sindikata Republike Srpske apelovao je na poslodavce čiji radnici rade na otvorenom da izvrše preraspodjelu radnog vremena radi vrućine, odnosno da u periodu kada temperatura dostiže maksimum, prekinu sa radom kako bi zaštitili zdravlje zaposlenih i spriječili eventualne nezgode.


Poslodavci, čiji zaposleni rade u zatvorenom dužni su tokom perioda visoke temperature obezbijediti adekvatne uslove, odnosno klimatizovane prostorije i zaštitnu opremu, saopšteno je iz Saveza.

Savez sindikata poziva Inspektorat Republike Srpske da pojačano vrši kontrolu primjene Zakona o zaštiti i zdravlja na radu, kako bi radnici bili zaštićeni, te kako bi bile izbjegnute štetne posljedice i za zaposlene i za poslodavce.

Prethodno je i Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske apeluje da svi poslodavci, zbog izuzetno visoke temperature vazduha, preraspodijele radno vrijeme i tako zaštite zdravlje radnika.

U saopštenju se podsjeća da međunarodni standard ISO 7243 definiše uslove i kriterijume izvođenja radova u uslovima visoke teperature, a jedna od mjera je izbjegavanje rada u najtoplijem dijelu dana.

U Republici Srpskoj danas je sunčano i veoma toplo sa najvišom dnevnom temperaturom do 37 stepeni Celzijusovih, a meteorolozi za sutra i u srijedu, 3. jula, prognoziraju 36, odnosno 33 stepena Celzijusova.

IZVOR: AGENCIJE

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *