10:00 , уторак , 19 фебруар 2019
Početna / BIH / TOPLOTNI TALAS ZAHVATIO EVROPU-U PARIZU 40 U HLADU

TOPLOTNI TALAS ZAHVATIO EVROPU-U PARIZU 40 U HLADU

Visoka temperatura vazduha zahvatila je neke dijelove Evrope prelazeći 40 stepeni Celzijusa. U Španiji i Portugalu uvedene su posebne mjere nakon što je u španskom gradu Kordobi izmjerena temperatura od 44 stepena Celzijusa.

058376

Vreli talas sada je došao do Francuske, Italije, Belgije i Holandije, a u Britaniji je zabilježen najtopliji dan od 2006. godine sa temperaturom od 34 stepena Celzijusa.

Na teniskom šampionatu u Vimbldonu pokriven je centralni teren kako bi se zaštitila površina terena od vrućine, a gledaocima se savjetuje da nose kape i šešire.

U Parizu je izmjerena temperatura od 40 stepeni Celzijusa. U francuskoj prestonici otvorene su posebne klimatizovane prostoje da bi se stariji građani osvježili. Ulice su opustele, saobraćaj je otežan, jer su vozovi prigradske železnice kasnili zbog opuštanja električnih vodova i rizika od krivljenja šina na velikoj toploti. Zaposleni na željenici podijelili su putnicima 400.000 flaša s vodom.

Sa 40 stepeni u hladu, „grad svjetlosti“ je danas potukao toplotni rekord, postavljen još 1947. godine. Tropski talas već dva dana širi zemljom, a Francuzi nisu navikli na ovako visoke temperature.

U televizijskim dnevnicima, građane savjetuju kako da se rashlade i sačuvaju se od toplotnog udara. Francuzima je još u svježem sjećanju veliki talas vrućine koji je zahvatio zemlju u avgustu 2003. godine i koji je prema nekim procjenama odnio čak 15.000 života. Sada je u nekim gradovima i toplije.

Meteorolozi najavljuju da bi ovakvo vrijeme moglo da potraje bar još nedjelju dana, a talas iz Sahare se sada preko Francuske širi na cijelu zapadnu Evropu.

U Španiji su izdata upozorenja za više od 40 pokrajina, a „crveni“ alarm izdat je za južni grad Kordobu.

„Narandžasto“ upozorenje izdato je u Portugalu za četiri regiona.

U obje zemlje izdata su upozorenja zbog mogućih šumskih požara.

IZVOR-AGENCIJE

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *