19:54 , среда , 22 мај 2019
Početna / SVIJET / TRAMP POVEĆAVA ODBRAMBENI BUDŽET SAD ZA 54 MILIJARDI DOLARA

TRAMP POVEĆAVA ODBRAMBENI BUDŽET SAD ZA 54 MILIJARDI DOLARA

Administracija američkog predsjednika Donalda Trampa zatražiće da se budžet odbrane SAD poveća za 54 milijarde dolara na osnovu smanjenja drugih troškova, saopšteno je iz Bijele kuće.

tramp

„Povećaćemo vojne troškove i smanjićemo programe koji su manje prioritetni. Većina federalnih institucija će se suočiti sa određenim smanjenjem budžeta“, navodi se.
Pored toga, velika smanjenja će se odraziti i na međunarodnu pomoć koja se realizuje putem Agencije SAD za međunarodni razvoj (USAID).
Dodaje se i da to nije konačni projekat budžeta, već da će ovo biti svojevrsna trgovina između predsjedničke administracije i federalnih institucija, a tek nakon što se postigne saglasnost konačni predlog će biti predat Kongresu.
Prethodno je Tramp rekao da je u pitanju „istorijsko povećanje“ odbrambenog budžeta zemlje.
– Budžet će odgovarati mom obećanju kako bi se osigurala bezbjednost američkih građana. To podrazumijeva istorijsko povećanje vojnih troškova – rekao je Tramp.

Sekretar odbrane SAD Džejms Matis predstavio je Bijeloj kući plan kako da se brzo porazi „Islamska država“, izjavio je portparol Pentagona kapetan Džef Dejvis. Ova strategija uključuje i moguće aktivnije učešće američke vojske u Siriji.

Izvor: Sputnjik

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *