20:24 , понедељак , 19 март 2018
Početna / SVIJET / TRAMP PROTIV IFTARA U BIJELOJ KUĆI

TRAMP PROTIV IFTARA U BIJELOJ KUĆI

Američki predsjednik Donald Tramp prekinuo je 20-godišnu tradiciju kada je odbio održati iftar u Bijeloj kući tokom ramazana, svetog mjeseca posta kod muslimana.

Donald-Tramp-normalna

Ovu tradiciju započela je Hilari Klinton 1996. godine kada je bila prva dama SAD-a. Bivši predsjednici Džordž Buš i Barak Obama svake godine su, tokom njihovih mandata, u Bijeloj kući priređivali iftare. Međutim, prema riječima državnog sekretara Reksa Tilersona, Tramp je odbio zahtjev Kancelarije za religije i globalne poslove za održavanje iftara.

Tramp je muslimanima sinoć kratko čestitao praznik.

“U ime stanovnika Amerike, moja suruga Melania i ja šaljemo tople pozdrave onima koji slave Bajram. Tokom mjeseca ramazana, podsjetili smo se na važnost milosti, saosjećanja i dobre volje. Sa muslimanima širom svijeta, Amerika obnavlja posvećenost poštivanju ovih vrijednosti”, izjavio je Tramp.

Brojni stanovnici SAD-a ogorčeni su Trampovom anti-muslimanskom retorikom. Otkako je došao na vlast, novi američki predsjednik naložio je pažljivo nadgledanje američkih džamija te je uveo potpunu zabranu ulaska u zemlju stanovnicima iz nekoliko muslimanskih zemalja. Odbijanjem iftara u Bijeloj kući, povećao je broj onih koji su protiv njegove politike.

Podsjećamo, Tramp je nedavno posjetio Saudijsku Arabiju gdje je ublažio njegov ton o Islamu.

(Klix.ba)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *