0:44 , недеља , 17 фебруар 2019
Početna / REGION / TRAŽE RADNIKE IZ SRBIJE, SLOVENCI SE NALJUTILI

TRAŽE RADNIKE IZ SRBIJE, SLOVENCI SE NALJUTILI

Slovenačka državna pošta Pošta Slovenije (PS) donela je odluku da zbog manjka vozača i poštara te kadrove potraži u BiH i Srbiji.

33180512959809f8221541544912104_w640

To je izazvalo ogorčenje zaposlenih, odnosno njihovih sindikata, pišu slovenački mediji.

„Poštar koji ne zna slovenački jezik će teško moći da komunicira s kolegama na poslu, sa šefovima i posebno sa strankama, što će naneti štetu ugledu slovenačkih poštara“,saopštio je sindikat slovenačkih poštara, preneli su mediji.

Poštari navode da pismonoša u Sloveniji mora da dobro poznaje slovenačke i evropske propise koji se odnose na uručivanje pošiljaka.

Plate poštara i vozača u Pošti Slovenije (PS) relativno su male, a poštarski sindikat tuži se i na sve veće dodatne zadatke koje od njih traži uprava, želeći državnu poštu po profitu i rasponu usluga da približi komercijalnim firmama koje se bave poštanskim i sličnim uslugama, pri čemu zaboravljaju na interese i potrebe zaposlenih i mimoilaze njihov sindikat, navela je agencija Hina.

Uprava je potvrdila da će novim radnicima uz radne dozvole obezbediti i obvezan kurs slovenačkog jezika za koji država daje subvenciju, i platiti ispit iz poznavanja Ustava Slovenije i poštanskih propisa.

U upravi slovenačke pošte odbacuju tvrdnje zaposlenih o „mizernim“ platama, navodeći kako prema službenim podacima neto plata njihovog pismonoše iznosi u proseku 810 evra, da mogu zaraditi i bonus i da dobijaju dodatak za godišnji odmor, plaćeni topli obrok i troškove prevoza na posao i s posla.

 

IZVOR-BETA

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *