9:00 , уторак , 16 јул 2019
Početna / REPUBLIKA SRPSKA / TRNINIĆ: OBEZBIJEĐENA SREDSTVA ZA DRUGU FAZU GRADNJE AUTO-PUTA OD BANJALUKE PREMA BEOGRADU

TRNINIĆ: OBEZBIJEĐENA SREDSTVA ZA DRUGU FAZU GRADNJE AUTO-PUTA OD BANJALUKE PREMA BEOGRADU

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić izjavio je da su za drugu fazu gradnje auto-puta od Banjaluke prema Beogradu obezbijeđena sredstva i da očekuje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova.

Trninić je istakao da je prioritet za naredni period izgradnja auto-puta prema Beogradu koja je nedavno počela prvom fazom gradnje na Koridoru Pet ce, od Doboja prema granici sa Srbijom.

– Taj put radićemo u četiri faze. Prva je počela, za drugu smo obezbijedili finansije i očekujem raspisivanje tendera za izbor izvođača radova. Početkom sljedećeg mjeseca razgovaraćemo o nastavku Koridora Pet ce kroz Srpsku – rekao je Trninić za Alternativnu televiziju.

On je naglasio da nije stala gradnja auto-puta Banjaluka-Prijedor, te da bi trebalo da bude realizovana u narednom periodu.  Trninić je podsjetio da je krajem prošle godine za tu saobraćajnicu potpisan koncesioni ugovor sa kineskom kompanijom vrijedan 297 miliona evra.

– Ići će to svojim tokom. Ta priča nije stala. Prioritet je put Banjaluka-Beograd. Razgovarali smo sa kineskim partnerima da zastanemo malo sa dinamikom kada je riječ o putu prema Prijedoru, odnosno da se posvetimo eksproprijaciji zemljišta i slično u vezi sa putem prema Beogradu – objasnio je Trninić.

On je izrazio nadu da će u najskorijem vremenu početi izgradnja mosta na Savi između Srpske i Hrvatske, odnosno kada hrvatska strana definiše sve procedure u vezi sa izborom ponuđača za taj posao.

– Očekujem da taj posao počne veoma brzo ako ne bude smetnji u vezi sa procedurama, žalbama, rokovima i slično – rekao je Trninić i dodao da je taj posao dobio konzorcijum u kome su jedna domaća i dvije hrvatske kompanije.

Kada je riječ o letu iz Banjaluke prema Teheranu koji je izazvao brojne medijske spekulacije, Trninić kaže da je bila riječ o turističkoj liniji preko Kine na kojoj bi iranski aerodrom bio samo usputna stanica ili “tehnički aerodrom” u kome bi se, između ostalog, dosipalo gorivo, bez ulaza i izlaza putnika.  On je rekao da je to ostalo samo na inicijativi.

 

IZVOR-SRPSKAINFO

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *