5:50 , понедељак , 18 јун 2018
Početna / REPUBLIKA SRPSKA / TRNINIĆ- SAVANOVIĆ: NE ODUSTAJEMO OD RESTRUKTUIRANJA ŽRS

TRNINIĆ- SAVANOVIĆ: NE ODUSTAJEMO OD RESTRUKTUIRANJA ŽRS

U ministarstvu saobraćaja i veza Republike Srpske održan je sastanak resornog ministra Neđe Trninića sa menadžmentom Željeznica Republike Srpske.

zrs

Nakon sastanka, ministar Neđo Trninić je rekao da je neophodno ići u restruktuiranje Željeznica Republike Srpske, što će podrazumjevati i otpuštanje određenog broja radnika.

Uvjerava da je restruktuiranje najbolji način da ovo javno preduzeće izađe iz dugogodišnjih problema, a efekti će se , kaže, najbolje vidjeti za 10 godina. Za restrukturiranje je neophodno dobiti i podršku Svjetske banke koja bi u septembru trebalo da da konačan stav.

„Mi dalje ne možemo da čekamo taj period i krenuli smo već u taj proces i aktivnosti i Uprava i Skupština koja će se uskoro dešavati da se osvare preduslovi za proces restrukturiranja“, rekao je Trinić i dodaje da cilj svih treba da bude da se ŽRS dovedu u stanje profitabilnog funkcionisanja.

Uprava Željeznica je predložila 326 radnika za otpuštanje, ali je taj broj i veći, kaže Trninić.

„Za ovaj obim koji mi imamo na našim željeznicama za ovu veličinu postoji određen broj viška zaposlenih“, navodi resorni ministar.

S tim je saglasan i generalni direktor ŽRS Dragan Savanović, koji je rekao da će o ovim pitanjima ponovo razgovarati sa predstavnicima sindikata.

Sastanak rukovodstva Željeznica RS sa ministrom Trninićem

Kaže da je potrebno uraditi program zbrinjavanja za sve radnike koji budu višak. Taj program podrazumijeva ne samo zbrinjavanje u ŽRS već i prekvalifikaciju koja bi se obavila uz pomoć Biroa za zapošljavanje.

„Eventualno ćemo angažovati da bi se dio radnika mogao premjestiti u neka druga preduzeća ali da se planiraju neka druga preduzeća ali otom potom zajedno ćemo uglavnom raditi“, izjavio je Savanović.

Podsjećamo, oko 500 radnika Željeznica održalo je u petak, 3.marta, u Doboju protest na kojem su tražili isplatu zaostalih plata i ostalih dugovanja prema radnicima, obustavljanje primjene nove sistematizacije radnih mjesta, te isplaćivanja izvršnih presuda.

Rukovodstvu su dali rok od 7 dana za ispunjenje njihovih zahtjeva.

Izvor:RTRS

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *