9:53 , уторак , 19 фебруар 2019
Početna / SVIJET / TRON MERKELOVE SE TRESE – „NJEMAČKI TRAMP“ U PREDNOSTI

TRON MERKELOVE SE TRESE – „NJEMAČKI TRAMP“ U PREDNOSTI

Socijaldemokratska partija SPD izbila je na prvo mjesto po popularnosti u Njemačkoj, a CDU kancelarke Angele Merkel nije na vrhu po prvi put od 2006. godine.
MERKELOVASPD bilježi rast popularnosti otkako je odabrala bivšeg predsjednika Evropskog parlamenta Martina Šulca za svog kandidata na predstojećim izborima.
Prema podacima istraživanja Emnida, da su izbori danas, za SPD bi glasalo 34 odsto Nijemaca, dok bi CDU i njena sestrinska partija CSU dobili 33 odsto glasova.
Od tog procenta razlike mnogo je značajniji podatak da je Šulcova partija za samo četiri nedjelje skočila za čak 12 procenata.Nervozu u redovima vladajuće koalicije nedavno je pokazao i ministar finansija Volfgang Šojble, koji je u svom stilu, bez dlake na jeziku, upozorio Šulca da se „ponaša kao njemački Donald Tramp“ i da neoprezno koristi populističku retoriku. U pitanju je dodatni pritisak na donedavno apsolutno neprikosnovenu Merkelovu, koja juri svoj četvrti mandat na čelu Njemačke sa CDU/CSU. Podrška aktuelnoj kancelarki opada i u sopstvenim redovima, jer mnogi iz bavarskog dijela „velikog sestrinstva“ (CSU) otvoreno kritikuju njenu politiku prema izbjeglicama i odluku da se od 2015. godine otvore vrata za sve.
Kako prenosi Politiko, rezultati Enmida su još jedan argument da se vjeruje Politbarometru njemačkog ZDF-a, koji navodi da 49 odsto Nijemaca smatra da bi Šulc trebalo da bude novi kancelar, dok bi iza Merkelove stalo 38 odsto glasača. Njemački izbori su zakazani za septembar i predstavljaju jedan od najvažnijih političkih događaja u Evropi ove godine.
Izvor: B92

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *