14:34 , петак , 20 јул 2018
Početna / BIJELJINA / TRUDNICE, PORODILJE I DJECA NE PLAĆAJU PARTICIPACIJU

TRUDNICE, PORODILJE I DJECA NE PLAĆAJU PARTICIPACIJU

FZOTrudnice, porodilje i djeca do 15 godina ne plaćaju participaciju, što znači da sve usluge zdravstvene zaštite koje spadaju u obavezno zdravstveno osiguranje za njih u potpunosti plaća Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske, saopšteno je  iz ovog fonda.

„Navodi koje su prenijeli pojedini mediji da od 1. januara trudnice plaćaju participaciju nisu tačni, jer nije bilo nikakvih promjena, niti su planirane“, ističe se u saopštenju.

Trudnicama, porodiljama, djeci i još nekim najugroženijim i najosjetljivijim kategorijama uvijek se ovjeri zdravstvena knjižica, čak i kada za njih nije uplaćen doprinos za zdravstveno osiguranje.

„Važno je jedino da budu prijavljeni na osiguranje. Na ovaj način u Republici Srpskoj obezbijeđeno je da najosjetljivijim kategorijama stanovnika uvijek bude dostupna zdravstvena zaštita“, dodaje se u saopštenju.

Na listama lijekova Fonda nalaze se i oni koje koriste trudnice i djeca, odnosno obuhvaćeni su svi lijekovi za najčešća oboljenja.

„Fond nastoji da, u skladu sa mogućnostima, svake godine proširuje liste lijekova da bi osiguranicima bio dostupan što veći broj lijekova o trošku zdravstvenog osiguranja, a tu praksu ćemo nastaviti i ubuduće, posebno kada je riječ o lijekovima za osjetljive kategorije, poput djece i trudnica“, navodi se u saopštenju.

nezavisne.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *