5:57 , уторак , 19 фебруар 2019
Početna / BIJELJINA / I TURCI U TRCI ZA ŠEĆERANU

I TURCI U TRCI ZA ŠEĆERANU

Za kupovinu bijeljinske „Šećerane“, pored firme iz Vijetnama, zainteresovani su i investitori iz Turske.

Predstavnici vijetnamske kompanije „Konstrukšn korporejšn JSC“ do sada su u više navrata posjetili bijeljinsku fabriku i dostavili pismo namjere, ali još nisu iznijeli konkretnu cijenu za koju bi kupili ovog nekadašnjeg bijeljinskog giganta.

20170703101115_240272

– Pored ove kompanije, pojavilo se još jedno preduzeće iz Turske koje je zainteresovano za fabriku. Oni su takođe dolazili i obišli „Šećeranu“. Dali smo im sve potrebne informacije o fabrici. Međutim, još nijedan od ova dva potencijalna investitora nije dao konkretnu ponudu i iznio cifru za koju bi eventualno kupilo „Šećeranu“. Ostaje da vidimo šta će biti – kazao je stečajni upravnik fabrike Lazo Đurđević.

Naglašava da zainteresovani kupci imaju rok od 15 dana da dostave ponudu, jer će nakon toga Skupština povjerilaca odlučiti u kom pravcu dalje da ide stečaj u ovom preduzeću.

– Sjednicu Skupštine održaćemo polovinom jula. Tada ćemo razmatrati i ponude zainteresovanih strana, ako stignu, ali i odlučiti u kom pravcu dalje da ide stečaj, odnosno hoće li biti zakazana nova licitacija i hoće li cijena „Šećerane“ dodatno padati – kazao je Đurđević.

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS ističu da je za početak ovog mjeseca najavljena posjeta čelnika vijetnamske kompanije „Konstrukšn korporejšn JSC“ Srpskoj.

– Tada će biti riječi i o prodaji fabrike šećera ovoj kompaniji. Tražili smo i od Ambasade BiH u Maleziji da nam pomogne u vezi sa odobravanjem viza menadžmentu fabrike, ali nam još nisu dali nikakve informacije – kazao je portparol ministarstva Aleksandar Macanović.

Do sada su propala tri pokušaja prodaje pokretne i nepokretne imovine „Šećerane“. Na prvoj licitaciji imovina je ponuđena za 23,74 miliona, na drugoj za 16,50 miliona, a na trećoj za 11,87 miliona maraka.

Prijedlog za otvaranje stečaja u nekadašnjem gigantu Okružnom privrednom sudu u Bijeljini podnijela je Poreska uprava RS 31. jula 2015. „Šećerana“ je Poreskoj upravi krajem 2015. dugovala više od 2,8 miliona KM, radnicima više od šest miliona, a isti iznos potražuje i preduzeće „Agrokop“.

Vlada RS

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS kazali su da je Vlada RS zainteresovana da bijeljinska „Šećerana“ završi u rukama strateškog partnera koji bi zadržao postojeću proizvodnju, a zaposleni radna mjesta.

– Fabrika šećera iz Bijeljine na listi je preduzeća od strateškog značaja za RS – kazali su u ministarstvu.

 

IZVOR-GLASSRPSKE

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *