15:14 , среда , 20 јун 2018
Početna / BIJELJINA / TUŽILAŠTVO U BIJELJINI VEOMA AŽURNO

TUŽILAŠTVO U BIJELJINI VEOMA AŽURNO

Na osnovu optužnica koje je podiglo Okružno javno tužilaštvo u Bijeljini u 2016. godini doneseno je 730 presuda, od toga 638 osuđujućih i 38 oslobađajućih, saopšteno je iz Tužilaštva. U presudama su izrečene 164 zatvorske kazne, 57 novčanih i 404 uslovne kazne, 13 sudskih opomena, odbijajućih 33, te 18 prijedloga za izricanje vaspitnih mjera.

osnovni-sud-bijeljina

Glavni okružni javni tužilac u Bijeljini Novak Kovačević u izvještaju o radu 2016. godine ocjenjuje da je ovo tužilaštvao veoma ažurno, da se svi predmeti odmah uzimaju u rad i da se odluke donose u roku. U prošloj godini u Okružnom javnom tužilaštvu Bijeljina primljeno je 1.305 prijava, iz prethodne godine ostale su u radu 144 prijave, riješeno je 1.327 predmeta i podignute optužnice u 655 predmeta.

U izvještaju se navodi da su ostala neriješena 122 predmeta, što je broj jednomjesečnog priliva, što znači da je riješen sav priliv u toku 2016. godine i smanjen broj nezavršenih predmeta za 22. U 2016. godini bilo je 1.075 istraga, od čega je riješeno 913, većina u zakonskom roku od šest mjeseci. Iz Tužilaštva navode da postoje objektivni razlozi za istrage koje nisu riješene u roku, kao što su prikupljanje izjava od svjedoka gdje su nepoznata prebivališta i pribavljanje nalaza i mišljenja vještaka i drugih dokaza, uz napomenu da je u više od 30 odsto ovih nezavršenih istraga raspisana potjernica. U toku 2016. godine riješena su tri predmeta istraga ratnih zločina, ostalo je neriješeno osam istraga ratnih zločina, a u tri predmeta obustavljena je istraga protiv pet lica. Radeći na predmetima privrednog kriminala, Tužilaštvo je u toku 2016. godine primilo 79 predmeta, iz prethodne godine ostalo je nezavršeno devet predmeta, a završena su 73. U istom periodu riješene su 52 istrage privrednog kriminala, ostala je nezavršena 31 istraga, a podignuto je 35 optužnica zbog krivičnih djela privrednog kriminala, kao i godinu ranije. U prošloj godini Tužilaštvo je primilo u rad 76 predmeta maloljetničkog kriminala, iz prethodne godine ostalo je neriješenih 14 predmeta, a od tog broja završeno je 77 predmeta. Tužilaštvo je stavilo dva prijedlog za izricanje zavodske mjere i 16 prijedloga za izricanje vanzavodske mjere, a Sud je od toga izrekao jednu zavodsku mjeru i 13 vanzavodskih mjera. Okružno javno tužilaštvo u Bijeljini nadležno je za područje Bijeljine, Lopara, Ugljevika, Zvornika, Osmaka, Bratunca i Srebrenice i drugo je po veličini tužilaštvo u Republici Srpskoj sa 254.000 stanovnika na teritoriji koju pokriva. U prošloj godini u Tužilaštvu je radilo 13 tužilaca, od toga glavni javni tužilac, dva zamjenika i deset javnih tužilaca, a ostvarena kolektivna norma je 150 odsto.

Izvor: Agencije

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *