21:21 , понедељак , 23 април 2018
Početna / BIH / U BiH UŠAO NOVAC SUMNJIVOG PORIJEKLA – KO FINANSIRA TERORIZAM?

U BiH UŠAO NOVAC SUMNJIVOG PORIJEKLA – KO FINANSIRA TERORIZAM?

U proteklih nekoliko godina, putem kupovine nekretnina, u Bosnu i Hercegovinu je stigao novac sumnjivog porijekla.
12Ova javna tajna saopštena je i zvanično u Sarajevu, na početku dvodnevne konferencije posvećene rizicima od finansiranja terorizma. I dok su indikatore takvog rizika u Sarajevu analizirali domaći i britanski bezbjednjaci, novo upozorenje stiglo je iz sjedišta Savjeta bezbjednosti UN-a. Bosne i Hercegovine kao veze sa terorizmom, ponovo je i previše na najnovijoj, danas objavljenoj, Konsolidovanoj crnoj listi.
„Crnolistaši“ sa bh. adresom, u Njujorku se već odomaćili.
Na više od 160 stranica najnovije crne liste, pojedinci i organizacije kojima je BiH mjesto rođenja ili boravka. I nastanka ili opstanka a navodno su zabranjeni.
Od pojedinaca ponovo prednjači Nusret Imamović, jedan od komandanata zloglasne sirijske AL Nusre. Društvo mu pravi najmanje šest lica afro-azijskog porijekla koji su „vještine“ džihada baš u BiH sticali.

U drugom dijelu opet, organizacije čiji je rad još 2010. godine navodno zabranjen. No one i dalje u BiH aktivne – pod istim ili izmijenjenim imenom. Njihovi ogranci navedeni sa preciznim adresama. Na te adrese domaći bezbjednosni “čarobnjaci“ očigledno ne svraćaju.
Zato “finansijski čarobnjaci“ arapskog porijekla, Bosnu i Hercegovinu ne zaobilaze.
– Očigledno je da je dio novca unešen u BiH gdje mu je sumnjivo porijeklo i gdje su napravljene transakcije, promet nekretnina koji nisu do kraja – gdje su cijene iskazane nerealno i imaju druga saznanja i u tom pravcu se poduzimaju određene aktivnosti, kaže Mijo Krešić, zamjenik ministra bezbjednosti BiH.

“Javna tajna“ gotovo protokolarno je saopštena. Bez i pokušaja da se procijeni vrijednost sumnjivog novca! Bar javno! Da li će to učiniti tajno, iza zatvorenih vrata gostima iz Britanske jedinice za istrage o finansiranju terorizma, koji su matično Kraljevstvo ostavili u svjetlu terorističkih napada u Londonu i Mančesteru, i na dva dana stigli u Sarajevo. Prvi im diplomata u radnim prostorijama spreman da kaže kako je BiH “slaba karika“ u međunarodnoj borbi protiv finansiranja terorizma. Pred novinarima, međutim, spreman tek da podsjeti kako je BiH na sivoj listi Manivala, zajedno sa Sirijom, Jemenom, Avganistanom…
– BiH ima puno toga da uradi. Postoje jednostavno strateški nedostaci u smislu implementacije nekih odluka, poručio je ambasador Velike Britanije u BiH Edvard Ferguson.

Spreman je ambasador i da svoje prijatelje i zemljake pozove da dođu u BiH, iako zvaničnu stranicu Britanske vlade i dalje “krasi“ upozorenje njihovim državljanima da u BiH ne putuju zbog prijetnji od terorizma. Ovo posljednje pravda ambasador lošom interpretacijom. No “loše interpretirano“ upozorenje opstaje! Kao što u BiH opstaju nerealizovane Strategije, Akcioni planovi i teškom mukom usvajani zakoni o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma. Zajedno s njima, opstaju banke za sumnjive transakcije preko kojih se finansiraju, između ostalog i paradžemati.
– OBA i SIPA nisu do sada vodili ni jednu akciju niti su na bilo koji način presjekli tokove finansiranja, naglašava Dževad Galijašević, ekspert za terorizam.

Nesposobnost ili politički i bezbjednosni pakt sa sumnjivim licama i još sumnjivijim finansijskim transakcijama!? Kako god, na radaru domaćih službi, smatraju pozvani, sumnjivaca još dugo neće biti.
– Sigurnosni sistem na svim nivoima je pod velikim političkim pritiskom, tako da jednostavno enma resursa da bilo šta drugo radi osim da jrešava političke probleme između pozicije i opozicije. U takvim uvjetima ovaj sistem se ne može adekvatno boriti protiv bilo koje prijetnje, ističe Goran Kovačević, profesor sarajevskog Fakulteta za kriminalistiku.
Pred prijetećim terorističkim cunamijem kleči i zapad i istok!? A BiH? Već nebrojeno puta na ispitu pala – nastavlja li po starom – sa crne na sivu listu i nazad!?

Izvor: RTRS

Foto: RTRS

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *