17:38 , субота , 21 јул 2018
Početna / BIJELJINA / U BIJELJINI OTVORENA PRVA INOVATIVNA ŠKOLA U RS I BIH

U BIJELJINI OTVORENA PRVA INOVATIVNA ŠKOLA U RS I BIH

Akademija učenja „Finesa“ je inovativna škola čiji su osnivači Stručno i naučno udruženje „Centar za obrazovnu tehnologiju Republike Srpske“ iz Bijeljine (RS/BiH) i Obrazovni centar „Finesa“ iz Beograda (Srbija). Znanje je kao produktivna vrijednost danas na prvom mjestu, ispred materijalnih dobara i drugih resursa. I dalje se očekuje da škola bude „inkubator“ novih znanja, ali se ujedno sve više i postavlja pitanje kvaliteta njenog rada, posebno koliko su metode primjerene novoj ulozi škole u društvu koje uči i koje se mijenja.

djaci

Mnogi naučnici ističu da tradicionalna nastava u školama dominantnije razvija lijevu logičko-racionalnu polovinu mozga kod djece, u odnosu na desnu, kreativno-intuitivnu. To pokazuju i brojni rezultati međunarodnih testova znanja na kojima naši učenici pokazuju znanje ispod prosjeka, što je posebno izraženo prelaskom učenika iz razredne u predmetnu nastavu. Rješenje ovih problema obrazovanja jeste primjena inovativne nastave koja će omogućiti skladan unutrašnji razvoj cjelokupne ličnosti djece i mladih, odnosno koja će svakog učenika dovesti do uspjeha, da svaki učenik bude „pobjednik u učenju“ u skladu sa svojim potencijalima.

Imajući u vidu sve navedeno autorski tim Akademije učenja „Finesa“ je pripremio obrazovne programe razvoja intelektualnih sposobnosti koji su zasnovani na inovativnoj nastavi u kojoj polaznik programa aktivno uči i stiče znanja primijenjujući raznovrsne inovativne tehnike učenja, čitanja i pamćenja. Obrazovni programi razvoja intelektualnih sposobnosti koje Akademija učenja „Finesa“ ima u svojoj ponudi su: Efikasno učenje za djecu, Mape uma, Brzo čitanje, Savršeno pamćenje, Brilijantno učenje i Kako položiti ispit.

„Do sada je, u drugom polugodištu prethodne školske 2016/17. godine, realizovan prvi ciklus obrazovnog programa „Efikasno učenje“ koji su pohađala i uspješno završila 23 polaznika. Tokom pohađanja našeg obrazovnog programa „Efikasno učenje za djecu“ polaznici su naučili kako da stvaraju mape učenja, kako da otkriju svoj stil učenja i kako da ga unaprijede, kako da otkriju, obilježe i zapamte ključne pojmove, da nauče principe učenja i tehnike pamćenja, da nauče cikluse pamćenja da ne bi zaboravili ono što su naučili“, rekao je za Bijeljina danas, Igor Solaković, predavač i direktor Akademije učenja „Finesa“. Branislav Maričić, predavač-instruktor Britanskog Buzan centra i osnivač Akademije učenja „Finesa“ navodi da su za novu školsku 2017/18. godinu pored pomenutog obrazovnog programa, pripremili i novi obrazovni program „Brzo čitanje“.

„Tokom pohađanja ovog obrazovnog programa polaznici će imati priliku da nauče kako da čitaju brzinom od 80 do 120 stranica teksta na sat, kako da poboljšaju stepen razumijevanja pročitanog teksta, kako da poboljšaju zapamćivanje pročitanog teksta, kako da brzo pretražuju sadržaj teksta i kako da brzo iz teksta izdvoje informacije koje su im potrebne“, kaže Maričić. Maričić ističe da su za oba obrazovna programa dobili saglasnost od Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske što je potvrda da ispunjavaju potrebne kriterijume i sadrže inovativna rješenja i unaprijeđuju proces učenja.

Kancelarija i učionica Akademije učenja Finesa u kojoj se realizuju obrazovni programi nalazi se u dijelu zgrade OŠ „Sveti Sava“ u Bijeljini (bivša zgrada Pedagoškog fakulteta), Svetog Save 26, Bijeljina.

 

Izvor: Bijeljina danas

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *