0:06 , недеља , 18 август 2019
Početna / BIJELJINA / U BIJELJINI PREMIJERA FILMA O STRADANJU SRBA TUZLANSKE REGIJE

U BIJELJINI PREMIJERA FILMA O STRADANJU SRBA TUZLANSKE REGIJE

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić i predstavnici Zavičajnog udruženja Tuzlaka danas će na konferenciji za novinare u Bijeljini govoriti o egzodusu Srba iz tuzlanske regije, kao i o dokumentarnom filmu „c, koji će večeras biti premijerno prikazan.

Konferencija za novinare zakazana je za 13.00 časova, a projekcija filma, koji je zajednički projekat Centra i Udruženja, u 19.30 časova u Centru za kulturu „Semberija“, najavljeno je iz Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica.

Član Zavičajnog udruženja Tuzlaka u Bijeljini i pravoslavni vojni sveštenik Vaso Popović rekao je Srni da film u 80 minuta svjedoči stradanje Srba u 20. vijeku na prostoru tuzlanske regije – u Prvom i Drugom svjetskom ratu i za vrijeme građanskog rata u BiH od 1992. do 1995. godine.

Prema njegovim riječima, popis stanovništva u BiH iz 2013. godine pokazuje da je od 80.000 Srba koji su do rata živjeli u tuzlanskoj regiji njihov broj sveden na procenat statističke greške.

„Srbi su silom prilika protjerani iz starog zavičaja već na početku građanskog rata u BiH 1992. godine, a i danas neko sebi daje za pravo da nas nazivaju genocidnim narodom, iako činjenice pokazuju da je genocidna tvorevina Federacija BiH“, istakao je Popović.

Muslimanske snage Teritorijalne odbrane, MUP-a i „Zelenih beretki“ napale su iz zasjede 15. maja 1992. godine kolonu JNA u Tuzli koja je, na osnovu prethodno postignutog dogovora, trebalo da napusti BiH i pređe u Srbiju. Tada je ubijeno 59 vojnika, a 44 su ranjena.

Projekciju filma o stradanju Srba u tuzlanskoj regiji organizuju Republički centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Republike Srpske i Zavičajno udruženje Tuzlaka u Bijeljini.

Organizatori navode da se na ovaj način obilježava 27 godina od egzodusa Srba tuzlanske regije i od zločina nad kolonom vojnika JNA u Tuzli 15. maja 1992. godine.

 

IZVOR-AGENCIJE

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *