4:41 , среда , 19 децембар 2018
Početna / REGION / U KCS OTVOREN CENTAR ZA TRANSPLANTACIJU KOŠTANE SRŽI

U KCS OTVOREN CENTAR ZA TRANSPLANTACIJU KOŠTANE SRŽI

Na Klinici za Hematologiju Kliničkog centra Srbije u Beogradu danas je otvoren najsavremeniji Centar za transplantaciju koštane srži zahvaljujući kome će u Srbiji prvi put moći da budu zadovoljene sve potrebe pacijenata, izjavio je danas ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

zlatibor-loncar-klinicki-centar-srbije-1-830x0

Lončar je rekao novinarima da će se sada transplantacije matičnih ćelija kod teško obolelih hematoloških pacijenata raditi i u KCS, što je nova mogućnost u civilnom zdravstvu.

Prema njegovim rečima, zahvljujući ulaganju od 90 miliona dinara KCS je posto treća zdravstvena ustanova u Srbiji u kojoj se radi takva vrsta intervencija. Dodao je da je do sada to činjeno na VMA i Institut za majku i dete.

Centar je izgradjen po najvišim evropskim i svetskim standardima, lekari Klinike za hematologiju su se usavršavali u jednom od najvećih centara za transplantaciju koštane srži u Hamburgu, tako da pacijenti iz Srbije više neće morati da idu u inostranstvo na lečenje.

Direktor KCS Milika Ašanin naveo je da je Klinika za hematologiju referentni centar za dijagnostiku i lečenje hematoloških oboljenja, i da su se konačno, otvaranjem centra stekli uslovi za program transplantacije intervencije koje u inostranstvu koštaju od 150.000 do 300.000 evra.

U KCS koštaće četiri do pet puta manje, rekao je Ašanin.

Direktorka Klinike za hematologiju Biljana Mihaljević rekla je da Centar u Hamburgu godišnje uradi oko 300 transplantacija dok se u Srbiji radi do 40 alogenih transplantacija.

U Zagrebu i Ljubljani, gde postoji višedecenijska praksa obavi se 80 do 100 transplantacija godišnje, a otvaranjem novog Centra Srbija će se izjednačiti sa njima, rekla je Mihaljević i dodala da na tu vrstu intervencije u Srbiji čeka tridesetak pacijenata od kojih 20 tek treba da udje u fazu pripreme.

 

Izvor: Beta

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *