14:18 , петак , 20 јул 2018
Početna / BIH / U POSTUPCIMA MIRENJA PRIJE RAZVODA GODIŠNJE OBUHVAĆENO 400 DJECE

U POSTUPCIMA MIRENJA PRIJE RAZVODA GODIŠNJE OBUHVAĆENO 400 DJECE

U Bijeljini je godišnje 400 djece obuhvaćeno postupcima mirenja roditelja prije razvoda braka.

Prema podacima Centra za socijalni rad, u gradu se svake godine pokrene između 100 i 150 postupaka za pokušaj mirenja, koji je obavezan za supružnike koji imaju maloljetnu djecu.

Broj onih koji nastave zajednički život je u prosjeku 10 odsto.

download

Najveći broj ovih postupaka završi se sporazumom bivših supružnika oko povjere maloljetne djece, izdržavanja i načina održavanja ličnih odnosa djece i roditelja sa kojim ne žive.

Istraživanja i zapažanja stručnjaka govore da su mnogi ljudi spremni na dosta trpljenja prije donošenja odluke o razvodu braka.

Kada se odluče na razvod, supružnci kao razlog najčešće navode problem u komunikaciji zbog različitih očekivanja u zajedničkom životu, ljubomoru, vanbračne veze, bolest supružnika kao što su ozbiljne psihičke smetnje ili alkoholizam, kao i razni oblici nasilnog ponašanja.

Među čestim razlozima razvoda su velika razlika u godinama i problemi u vezi sa tim, te nesporazumi u široj porodici.

U izvještaju Centra za socijalni rad se ukazuje da na probleme u funkcionisanju porodice učestvuju i rano stupanje u brak, nezrelost i nespremnost na zajednički život, kratko predbračno poznanstvo, iscrpljenost vezana za nizak socioekonomski status i loša iskustva u porodicama porijekla.

Izvor: InfoBijeljina.com

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *