11:30 , четвртак , 15 новембар 2018
Početna / REPUBLIKA SRPSKA / U PRIJEDORU PRVI SLUČAJ PTIČIJEG GRIPA

U PRIJEDORU PRVI SLUČAJ PTIČIJEG GRIPA

U Prijedoru je u toku sanacija žarišta ptičijeg gripa u jednom domaćinstvu, gde je kod domaćih ornamentalnih koka koje se drže kao ukrasna perad potvrđeno prisustvo visoko patogene influence ptica, podtip „H5“, saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

pticiji grippppPristup neovlaštenih lica zabranjen je radi sprečavanja eventualnog širenja bolesti, nakon što su juče nadležne laboratorije kasno popodneve potvrdile bolest.

 Ljubomir Kalaba, direktor Kancelarije za veterinarstvo BiH koji se nalazi u Prijedoru istakao je da se preduzimaju sve zaštitne mere.

– U svim zemljama okruženja i Evrope se javljao N8 koji nije prelazio na ljude i nadamo se da će biti potvrđen i kod nas. Ipak ne možemo potvrditi ništa bez nalaza iz laboratorije sutra ili prekosutra. Zaraženo područje je u krugu tri kilometra, a ugroženo od 10 kilometra. Mere zabrane kretanja i puštanja živine na otvorene prostore – rekao je Kalaba.

Sastanak o ovom slučaju, kojem su prisustvovali predstavnici Kancelarije za veterinarstvo BiH, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, Republičke uprave za inspekcijske poslove – Veterinarska inspekcija i Veterinarskog instituta Republike Srpske „Dr Vaso Butozan“, odražan je juče.

Na sastanku su dogovorene mere u skladu sa odredbama Pravilnika o merama za kontrolu i iskorenjivanje influence ptica, uključujući proglašavanje zaraženog i ugroženog područja, zabrana kretanja i držanja peradi na otvorenom, popis imanja i uništavanje peradi u zaraženom dvorištu.

Gradonačelnik grada Prijedora je organizovao sastanak sa predstavnicima nevedenih institicija i predstavnika Centra za suzbijenje ptičjeg gripa za područje grada Prijedora.

– Područje naselja Tukovi i naselja koja gravitiraju ovoj mesnoj zajednici Rizvanovići, Rakovčani, Hambarine, Gomjenica,Čarakovo, Kao i nasenje Saničani i Petrovo u zoni ribnjaka Saničani proglašavaju se kao područje zaraženo ptičijim gripom. Urbano područje grada Prijedora se proglašava kao područje ugroženo od ptičjeg gripa –  navodi se u saopštenju grada Prijedora.

Komisija Centra za suzbijanje pričjeg gripa za područje grada Prijedora je donela plan mera zaštite od ptičjeg gripa za područje grada Prijedora koje određuje zadatke svih nadležnih subjekata u zaštiti od ptičjeg gripa na području grada Prijedora.

– Sve nadležne republičke institucije kao i institucije grada Prijedira u skladu sa svojim nadležnostima preduzimaju operativne mere koje se odnose na saniranje žarišta ptičjeg gripa kao i preventivne mere radi sprečavanja širenja ove bolesti. Obavezuju se svi vlasnici peradi da poduzmu sve mere naložene od strane nadležene veterinarske inspekcije, i da veterinarskoj inspekciji blagovremeno prijavljuju sve slučajeve uginuća ptica i domaće peradi – navodi se u saopštenju.

Nihad Fejzića, dekan Veterinarskog fakulteta u Sarajevu, koji je za Avaz. ba kazao da je ova bolest potvrđena u laboratoriji sarajevskog fakulteta.

– Uradili smo sve što je potrebno i već juče dostavili nalaz. Znamo da je ovaj virus prenosiv i na ljude, i da se radi o bolesti koja je veoma opasna. Pre desetak godina imali smo već prisustvo tog virusa. Ono što je najbitnije sada jeste da nadležni organi odnosno Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS sa nadležnim inspekcijskim organima provede sve mere, a to je zabrana kretanja životinja, te da provedu epidemološko istraživanje. Ja sam siguran da će oni dati preporuke šta dalje da se radi – kazao je Fejzić.

On je dodao da za sada građani ne trebaju biti zabrinuti jer je bitno da je bolest otkrivena.

– Kada su u pitanju bolesti ovakvog karaktera najbitnije je da se one na vreme otkriju i da se provedu mere. Čitava Evropa nije bez iskustava kada je u pitanju ptičija gripa. Naravno, kada se ne bi provodile mere onda bi postojala mogućnost za zabrinutost jer se bolest može vrlo brzo proširiti, a peradarska proizvodnja je veoma razvijena u BiH i u ovom slučaju je nama najbitnije da zaustavimo bilo kakvo širenje bolesti –  rekao je Fejzić.

Izvor: Agencije, RTRS, N1, Avaz

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *