6:16 , четвртак , 20 јун 2019
Početna / BIH / U SARAJEVU EPIDEMIJA MORBILA, ZARAZA SE POJAVILA I U RS

U SARAJEVU EPIDEMIJA MORBILA, ZARAZA SE POJAVILA I U RS

Nadležni u RS su uputili dopise domovima zdravlja, privatnim ambulantama porodične medicine i privatnim pedijatrijskim ambulantama

U Republici Srpskoj u ovoj godini prijavljeno je da je samo jedna osoba obolela od morbila, dok je u Kantonu Sarajevo proglašena epidemija, gde je od početka godine prijavljeno 113 obolelih.

Institut za javno zdravstvo RS svakodnevno prati pojavu i kretanje zaraznih bolesti kako na području RS, tako i na području Federacije BiH.

Takođe, nadležni u RS su uputili dopise domovima zdravlja, privatnim ambulantama porodične medicine i privatnim pedijatrijskim ambulantama u vezi sa jačanjem mera za sprečavanje širenja morbila.

– Morbili su vrlo zarazna virusna bolest, koja se prenosi kapljičnim putem. Pad kvaliteta kolektivnog imuniteta i porast broja osetljivih osoba predstavljaju pretnju od ponovnog epidemijskog javljanja bolesti – saopšteno je iz Instituta za javno zdravstvo RS.

Obuhvat vakcinacijom protiv morbila, rubele i parotitisa (MRP) poslednjih godina u RS bio je niži od neophodnih 95 odsto. Za 2018. godinu iznosio je 83,4 odsto, za 2017. godinu 83 odsto, a za 2016. godinu 74 odsto.

– Neophodno je intenzivirati mere za sprečavanje širenja bolesti. Poštovanje kalendara imunizacije predstavlja proritet, bez kojeg nije moguće postići adekvatnu zaštitu dece u periodu kada su najosjetljivija na infekciju kao i na komplikacije infekcije, niti je moguće ostvariti kvalitetan kolektivni imunitet i sprečiti potencijalne epidemije – poručili su iz Instituta za javno zdravstvo RS.

 

IZVOR-VEČERNJENOVOSTI

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *