0:50 , недеља , 17 фебруар 2019
Početna / BIJELJINA / U ŠKOLSKIM KLUPAMA 116 OSNOVACA MANJE NEGO LANI

U ŠKOLSKIM KLUPAMA 116 OSNOVACA MANJE NEGO LANI

Osnovne škole u Bijeljini pohađa 8.723 učenika, što je za 116 osnovaca manje nego prošle školske godine, navedeno je u izvještaju gradskog Odjeljenja za društvene djelatnosti koji će 30. oktobra biti razmatran u Skupštini grada.

skola
Prema podacima resornog gradskog odjeljenja, u školskoj 2004/2005. godini, kada je uvedeno devetogodišnje obrazovanje, osnovne škole u Bijeljini pohađalo je 10.720 učenika.

Samo u ovoj godini u prvi razred osnovne škole upisano je 30 učenika manje nego lani, ili 977 prvačića.

Mrežu osnovnih škola na području grada Bijeljina u školskoj 2017/2018. čini 12 centralnih škola i 34 izdvojena odjeljenja, od kojih su Vršani, Batković, Patkovača i Koviljuše devetorazredne škole.

Zbog loših higijensko-tehničkih uslova, nastava u Područnom odjeljenju Osnovne škole „Vuk Karadžić“ za 355 učenika organizovana je u Domu učenika u Bijeljini, kao privremeno rješenje do završetka započetog školskog objekta u gradskom naselju Ledinci.

U ovoj školskoj godini nije bilo promjena u mreži osnovnih škola, odnosno nije bilo ukidanja izdvojenih odjeljenja ili gubitka statusa javne ustanove.

Prema podacima iz izvještaja, omjer upisanih učenika u prvi razred osnovne škole na relaciji selo-grad nešto je povoljniji u odnosu na prošlu školsku godinu zbog smanjenog upisa prvačića u školama u užem gradskom jezgru u odnosu na broj upisanih u škole u selima, prije svega u Osnovnoj školi „Stevan Nemanja“ u Gornjem Dragaljevcu.

Mrežu srednjih škola na području grada Bijeljina čini šest srednjih škola, gdje se učenici obrazuju u 12 struka i 42 zanimanja, od čega za četvorogodišnja zanimanja 3.243 učenika i u trogodišnjem školovanju 662 učenika.

Broj učenika u srednjim školama u gradu veći je za sedam u odnosu na prethodnu školsku godinu.

 

Izvor: Agencija

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *