9:53 , уторак , 19 фебруар 2019
Početna / BIH / U STAROJ CRKVI U SUBOTU ĆE BITI OBILJEŽEN PRAZNIK SVETE TEKLE

U STAROJ CRKVI U SUBOTU ĆE BITI OBILJEŽEN PRAZNIK SVETE TEKLE

U Staroj crkvi Svetih Arhangela Mihaila i Gavrila na Baščaršiji u Sarajevu u subotu, 7. oktobra, NJegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom, sa sveštenicima i đakonima, služiće Svetu arhijerejsku liturgija povodom pravoslavnog praznika Svete prvomučenice i ravnoapostolne Tekle.

stara_pravoslavna_crkva_sarajevo
Sveta arhijerejska liturgija počinje u 9.00 časova, a liturgijskim slavljem proslaviće se ova velika Svetiteljka čija se Sveta Desna ruka već vijekovima čuva u Staroj crkvi, saopšteno je iz Crkvene opštine Sarajevo.

Sveta Tekla je prva hrišćanska mučenica, prva žena koja je mučenički sradala
u mjestu Malula /Sirija/, gdje se danas nalazi manastir posvećen njoj.

U Staroj crkvi se nalazi Desna Ruka Svete Tekle koju je iz Antiohije donio Sveti Sava 1233.godine, a patrijarh srpski Arsenije Četvrti Jovanović je 1730. godine poklonio Staroj crkvi u Sarajevu iz zahvalnosti za obilnu pomoć namjenjenu opstanku Pećke patrijaršije pod Osmanskom vladavinom.

Za vrijeme Drugog svjetskog rata nacisti su pokušali da je odnesu, međutim, ustaša koji je ponio Svetu Desnicu iz crkve umro je na izlazu iz crkvenog dvorišta. Nakon toga sličnu krađu nije niko pokušao.

Mošti Svete Tekle uživaju veliko poštovanje među vjernicima. Na dan kada se proslavlja Sveta Tekla ova velika svetinja se vadi iz kivota i njom se blagosilja voda koju poslije vjernici nose svojim kućama.

 

Izvor: Agencije

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *