16:30 , петак , 19 октобар 2018
Početna / SVIJET / UHAPŠEN RUSKI DRŽAVLJANIN ZBOG SUMNJE DA JE AGENT FSB-a

UHAPŠEN RUSKI DRŽAVLJANIN ZBOG SUMNJE DA JE AGENT FSB-a

Estonske vlasti uhapsile su osobu za koju postoji sumnja da je agent ruske Federalne službe bezbjednosti /FSB/ koji radi protiv Estonije, saopšteno je iz kancelarije estonskog tužioca.

000
U saopštenju se navodi da je muškarac uhapšen tokom vikenda, dok se pripremao da napusti zemlju i iz Narve otputuje u Rusiju.

„Osoba koja je ruski državljanin sumnjiči se da se kao agent FSB-a pripremala za sajber-krivično djelo protiv Estonije. Meta su bile estonske državne vlasti“, navodi se u saopštenju i dodaje da je ruski državljanin zvanično optužen pred sudom u Talinu.

FSB je služba koja je naslijedila sovjetski Komitet državne bezbjednosi
/KGB/.

Estonija, koja je bila dio Sovjetskog Saveza do 1991. godine, sada je članica NATO-a i EU i u lošim je odnosima sa Rusijom.

Vlasti Estonije su u maju ove godine protjerale dvojicu ruskih diplomata iz moskovskog konzulata u Narvi zbog kontakta sa lokalnim zvaničnicima, koje u Estoniji smatraju neprikladnim za diplomatiju.

Ranije istog mjeseca, sud u Estoniji je osudio ruskog državljanina na pet godina zatvora, zbog špijuniranja za obavještajnu jedinicu ruskih oružanih snaga u inostranstvu.

 

Izbor: Agencija

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *