5:49 , уторак , 19 фебруар 2019
Početna / REGION / ULAZ U CG: PROVJERA KRAĆA, A ČEKANJE DUŽE

ULAZ U CG: PROVJERA KRAĆA, A ČEKANJE DUŽE

Duža čekanja na graničnim prelazima su sastavni dio putovanja u inostranstvo u ljetnom periodu, kada je frekvencija saobraćaja znatno veća nego tokom preostalih mjeseci. Najfrekventniji granični prelazi u Crnoj Gori su prelazi sa Albanijom – Sukobin, sa Srbijom – Dobrakovo, i sa Hrvatskom – Debeli brijeg.

granica

U Upravi policije Crne Gore navode da na najfrekventnijim graničnim prelazima dnevno prođe od 12.000 do 13.000 turista. Iako su na većini prelaza granične provjere skraćene tokom godišnjih odmora, vrijeme čekanja u kolonama je duže.

– Provjere na granici obavljaju se najbrže moguće. Ipak, vrijeme čekanja na prelazima je od 10 do 45 minuta – kažu u Upravi policije. – Molimo građane i turiste za razumijevanje, jer se granične procedure, iako su skraćene, moraju završiti.

Ipak, pored skraćenih procedura, ulazak u Hrvatsku, odnosno Evropsku uniju, podrazumijeva detaljne provjere, čak i za turiste koji idu na organizovane jednodnevne izlete iz Crne Gore u Dubrovnik.

– Teško je predvidjeti kolika će biti zadržavanja na hrvatskoj strani graničnog prelaza Debeli brijeg. Hrvati ne prihvataju liste putnika, već evidentiraju svaki pasoš ili ličnu kartu, u zavisnosti od toga iz koje su države turisti izletnici. Prije nekoliko dana naš autobus je za pola sata prošao Debeli brijeg, a prošle nedjelje smo proveli više od šest sati na ovom graničnom prelazu. U to je uračunato čekanje da putnici uđu u Hrvatsku i da iz nje izađu, odnosno da se vrate u Crnu Goru – rečeno je, za “Novosti”, u jednoj budvanskoj turističkoj agenciji.

PRETRESI OTEŽAVAJU POSAO AGENCIJAMA

Detaljne provjere na Debelom brijegu otežavaju organizacione poslove crnogorskih agencija. Turistički vodiči se žale da se to naročito odražava na ugovoreno vrijeme sa lokalnim vodičima u Dubrovniku. A čekanja su takođe veoma neprijatna i za turiste.

(Novosti)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *