17:55 , петак , 24 мај 2019
Početna / BIH / UPALJEN NARANDŽASTI ALARM, ŽIVA SE PENJE DO 40 STEPENI

UPALJEN NARANDŽASTI ALARM, ŽIVA SE PENJE DO 40 STEPENI

Visoke temperature već danima popravljaju ovogodišnje rekorde, a zbog očekivanog tropskog talasa za područje RS uključen je narandžasti meteoalarm, koji podrazumijeva opasnost za stanovništvo.

prikaz

Meteorolozi su zbog očekivanog rasta temperature preporučili poseban oprez, praćenje vremenske prognoze i poštivanje savjeta nadležnih službi.

– Najvreliji dan u ovom toplotnom talasu biće sutra, kada će živa u termometru u pojedinim mjestima skočiti i do 40 stepeni – rekli su u Hidrometeorološkom zavodu RS.

Zbog tropskih temperatura juče su se na ulicama mogli sresti samo stanovnici koji su obavljali neodložne poslove. Spas od visokih temperatura stanovnici širom Srpske potražili su u zatvorenim prostorima i na gradskim kupalištima, koja su vrvjela od kupača svih uzrasta.

Banjalučani koje smo zatekli na obalama Vrbasa kažu da je rijeka najbolji lijek protiv žege. Uprkos upozorenjima da voda nije preporučljiva za kupanje, iz časa u čas kupača je bilo sve više.

– Tokom dana vrijeme provodimo pored rijeke jer je mnogo prijatnije, a naveče se trudimo da izvedemo djecu van grada. Vrbas je među najčistijim rijekama i ni najmanje ne strahujem kada je riječ o higijenskoj ispravnosti vode – kaže Dragana Malešić, koja je sa mališanima uživala na gradskoj plaži Abacija.

Žega i sparina natjerale su stanovnike Gradiške da potraže rashlađenje na kupalištima. Najpopularnije je „Ostrvo na Savi“, gdje su već postavljene ležaljke i suncobrani. Veliki broj kupača vrijeme provodi i na jezeru Laminci. Bojan Janković kaže da gotovo svaki dan provodi na obali Save.

– Svakodnevno dolazim na Savu jer mi je najbliže, a vikendom sam na jezeru Laminci. To su trenutno dva kupališta idealna za osvježenje – rekao je Janković.

Iako nemaju uređene gradske plaže, Prijedorčani ljeto provode na obalama Sane. Druga opcija su bazeni „Akva planet“.

– Svako ko se želi rashladiti, lako sebi pronađe ugodno mjesto pored rijeke – rekli su Prijedorčani koje smo zatekli na kupanju.

Načelnik Higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja Prijedor Milica Otković potvrdila je da je voda bakteriološki ispravna.

– Nove uzorke uzećemo tokom sedmice, budući da se očekuje talas vrućina, a time i intenzivnija sezona kupanja – dodala je Otkovićeva.

Dobojlije vrijeme uglavnom provode u Sportsko-rekreacionom centru „Džungla“.

– Rashlađujemo se ovdje na bazenima ili jednostavno na selu u nekoj hladovini – kazala je Marina Božović.

Prnjavorčani ljeto provode na obalama Ukrine ili na bazenu u naselju Donja Ilova. Spas od vrućina Srpčani pronalaze na gradskim bazenima „Posejdon“ i Sportsko-rekreacionom centru Bardača. Veliki broj kupača i turista iz svih krajeva osvježenje su pronašli u Turističko-rekreacionom centru „Balkana“ kod Mrkonjić Grada, a zaposleni kažu da vikendom ovo mjesto posjeti na hiljade turista.


Savjeti ljekara

– Pijte dovoljno tečnosti

– Jedite što više voća i povrća

– Nosite laganu odjeću svijetlih boja

– Zaštitite se šeširom ili kapom

– Nosite sunčane naočare


Domovi zdravlja

U domovima zdravlja širom RS ističu da se svakodnevno javljaju pacijenti sa tegobama uzrokovanim toplotnim talasom, ali da situacija još nije alarmantna. Ljekari preporučuju izbjegavanje boravka na otvorenom u periodu između 11 i 17 časova. U Službi hitne pomoći u Bijeljini kazali su da se broj pacijenata zbog toplotnog talasa povećao za oko 30 odsto.

– Najčešći simptomi sa kojima pacijenti dolaze su vrtoglavica, povišen krvni pritisak i hronične bolesti – kazao je ljekar Slavko Jović.

Izvor: Glas Srpske

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *