5:49 , понедељак , 18 јун 2018
Početna / BIJELJINA / UPRAVA POZVALA INVESTITORE DA ULAŽU U PAVLOVIĆ BANKU

UPRAVA POZVALA INVESTITORE DA ULAŽU U PAVLOVIĆ BANKU

Uprava, Nadzorni odbor i akcionari Pavlović banke pozvali su potencijalne investitore da ulažu u Pavlović banku, koja je uvijek bila i ostala sigurna banka, te ima odličnu perspektivu razvoja kao jedina domaća banka na tržištu.

pavlovicU saopštenju iz Pavlović banke navodi se da je ova banka, kao i većina drugih pravnih subjekata, u 2016. godini poslovala u otežanim uslovima, koji su se neizbježno odrazili i na slabiji finansijski rezultat.

„Banka je u 2016. godini ‘iščistila’ svu nekvalitetnu aktivu formiranjem rezervi na plasmane koji se otplaćuju sa kašnjenjem, što je prouzrokovalo tekući gubitak u 2016. godini u iznosu od oko 17,2 miliona KM. Ovako nastali gubitak predstavlja značajnu rezervu, jer će se naplatom kredita najveći njegov dio vratiti u prihode narednih godina“, navedeno je u saopštenju.

Iz Pavlović banke napominju da je normalno da svaki pravni subjekat u svom poslovnom vijeku ostvari i negativan rezultat, ali da je najvažnije da ima dovoljan kapital kojim to može apsorbovati i ozbiljne planove za buduće poslovanje.

„Pavlović banka ima solidnu finansijsku strukturu, potpuno je solventna i likvidna banka za sve vrijeme svog postojanja. Snaga banke je potvrđena i time što je opstala u izuzetno teškim uslovima tokom protekle dvije godine“, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se ističe da depoziti banke, naročito stanovništva, od oktobra 2016. godine bilježe konstantan trend rasta, što je dokaz poboljšanja rejtinga banke među klijentima.

„Podsjećamo da se banka dokapitalizovala u 2015. godini sa tri miliona KM, a u 2016. godini sa šest miliona KM, tako da ukupan akcionarski kapital iznosi 32,3 miliona KM. Pored toga, Banka raspolaže rezervama formiranim iz dobiti ranijih godina u iznosu od 4,6 miliona KM, koje će se iskoristiti za pokriće gubitka, tako da će se preostali dio gubitka u iznosu od 12,6 miliona KM pokriti akcijskim kapitalom“, pojašnjavaju iz Pavlović banke.

Navode da banka nakon pokrića gubitka ostaje dovoljno kapitalizovana, odnosno adekvatnost kapitala iznosi 13,1 odsto, što je znatno iznad propisanog minimuma od 12 odsto.

„Akcijski kapital nakon pokrića gubitka iznosi 19,6 miliona KM. Sve ovo je potvrđenom pozitivnim mišljenjem eksternog revizora na finansijske izvještaje za 2016. godinu. U 2017. godini je planirana nova emisija akcija u iznosu od 10 miliona KM, što će omogućiti brži rast aktive banke u narednim godinama. Ovim pozivamo potencijalne investitore da ulažu u Pavlović banku, koja je uvijek bila i ostala sigurna banka i ima odličnu perspektivu razvoja kao jedina domaća banka na tržištu“, napominje se u saopštenju.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *