11:31 , понедељак , 18 фебруар 2019
Početna / BIJELJINA / UREĐEN DJEČIJI KUTAK ZA POSJETE U ZATVORU

UREĐEN DJEČIJI KUTAK ZA POSJETE U ZATVORU

U Kazneno-popravnom zavodu /KPZ/ Bijeljina uređen je Dječiji kutak u prostorijama za posjete, objavljeno je na veb-sajtu zatvora.

bijeljina
Otvaranjem Dječijeg kutka, KPZ Bijeljina obilježila je početak Nedjelje djeteta, kojoj je tradicionalno posvećena prva sedmica oktobra.

„Cilj uređenja Dječijeg kutka ogleda se u oplemenjivanju i humanizaciji zatvorske prostorije za posjete koja zbog svoje jednoličnosti, stroge kontrole, potencijalne buke usljed prisustva više lica, za djecu može da bude uznemirujuća i zbunjujuća“, navedeno je u tekstu.

Iz KPZ-a su naveli da posjete mogu da traju do 60 minuta, što u odsustvu zanimljivih sadržaja situaciju čini neinteresantnom za djecu.

„Prostor prilagođen djeci umanjuje djetetov stres, strah i zbunjenost, čini ugodnijom atmosferu tokom posjete, a komunikaciju roditelj-dijete bogatijom i raznovrsnijom“, ističu u bijeljinskom zatvoru.

Dječiji kutak opremljen je adekvatnim namještajem, dekoracijama u boji, igračkama, društvenim igrama, slikovnicama i sredstvima za crtanje.

Mnoga istraživanja dokazala su da redovan i kvalitetan kontakt između roditelja koji se nalazi u zatvoru i djeteta umanjuje poteškoće u prilagođavanju i odrastanju djeteta, a istovremeno doprinosi resocijalizaciji osuđenih lica.

Prema podacima bijeljinskog zatvora, posjete osuđenim licima organizuju se jednom mjesečno u trajanju od 60 minuta, a može ih biti i više uz odobrenje rukovodioca ustanove.

Za pritvorena lica posjeta je jednom sedmično u trajanju od 30 minuta, uz pisano odobrenje nadležnog suda.

 

Izvor: Agencije

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *