8:06 , четвртак , 17 јануар 2019
Početna / SVIJET / USVOJENA DEKLARACIJA O MIGRANTIMA I IZBJEGLICAMA

USVOJENA DEKLARACIJA O MIGRANTIMA I IZBJEGLICAMA

20160919225936_218193

Njujork – U UN sinoć  je usvojena deklaracija čiji je cilj da se obezbijedi usklađeniji i humaniji odgovor na izbjegličku krizu.

„Današnji samit predstavlja prekretnicu u našim kolektivnim naporima da se suočimo s izazovima kretanja ljudi“, rekao je generalni sekretar UN Ban Ki Mun, koji je pozvao svjetske lidere da podrže prava i dostojanstvo svih koji su primorani da bježe iz svojih domova.
On je naglasio da izbjeglice i migranti nisu teret već veliki potencijal ako im se omogući da to i pokažu.

„Ova deklaracija podstiče da više djece migranata može da ide u školu i da više migranata može da traži posao, čime se umanjuje rizik da budu prepušteni na milost i nemilost kriminalnim grupama“, kazao je generalni sekretar.

Deklaracija za izbjeglice i migrante nije pravno obavezujuća.

Pitanje šta učiniti sa oko 65,3 miliona raseljenih centralna je tema Generalne skupštine UN u kojoj učestvuju lideri 193 članice na prvom samitu na temu „Rješavanje velikog kretanja izbjeglica i migranata“.

„Gorka istina je ta da je ovaj samit pozvan jer smo uglavnom iznevjerili. Iznevjerili smo ljude, koji dugo pate u Siriji, neokončanju rata uzačetku. Iznevjerili smo i druge u ostalim zonama sukoba, iz istog razloga. Iznevjerili smo i više miliona migranata koji zaslužuju mnogo više od života obilježenih nedostojanstvom i očajem“, kaže visoki komesar za ljudska prava UN Zeid Rad al Husein.

On je pohvalio politčki konsenzus u odobrenju Deklaracije o migrantima i izbjeglicama, ali je upozorio da je protiv samodopadnosti i samohvale.

IZVOR: GLAS SRPSKE.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *