19:59 , среда , 22 мај 2019
Početna / BIH / USVOJENA ODLUKA O UVOĐENJU 4G MREŽE

USVOJENA ODLUKA O UVOĐENJU 4G MREŽE

Operateri su dužni da obezbijede pokrivanje minimalno 90 odsto teritorije BiH i 98 odsto ključnih putnih pravaca u zemlji.

Predsjedavajući Savjeta ministara u tehničkom mandatu Denis Zvizdić i direktor Regulatorne agencije za telekomunikacije BiH /RAK/ Predrag Kovač izrazili su zadovoljstvo što je Savjet usvojio Prijedlog odluke o dozvolama za korištenje radiofrekventnog spektra za pružanje usluga posredstvom mobilnih pristupnih sistema, odnosno uvođenju 4G mreže.

„Operateri su dužni da obezbijede pokrivanje minimalno 90 odsto teritorije BiH i 98 odsto ključnih putnih pravaca u zemlji“, rekao je Zvizdić novinarima u Sarajevu.

On je napomenuo da su telekom-operateri dužni da u budžet BiH na ime dodijeljene dozvole uplate naknade od 17,5 miliona KM, u pet jednakih rata, u periodu od 2019. do 2023. godine.

„Za period trajanja ovih dozvola, u narednih 15 godina, budžet BiH će inkasirati oko 300,8 miliona KM. To znači da će godišnje na raspolaganju budžet institucija BiH imati negdje oko 23,7 miliona KM“, istakao je Zvizdić.

On je dodao da je na današnjoj sjednici Savjeta ministara usvojen i Prijedlog sporazuma o sniženju cijena rominga u javnim mobilnim komunikacionim mrežama u regionu, te upućen Predsjedništvu BiH na razmatranje i odobravanje.

Ovaj sporazum bi trebalo da bude potpisan na Digitalnom samitu u Beogradu koji će biti održan 4. i 5. aprila, a njegova realizacija bi trebalo da počne 1. jula.

Cijene rominga će u prvoj fazi biti smanjene za 80 odsto, a 2021. godine će biti potpuno ukinute na teritoriji zapadnog Balkana, poslije čega će uslijediti smanjenje roming usluga sa članicama EU.

Direktor RAK-a BiH Predrag Kovač pojašnjava da će potpuno uspostavljanje 4G mreže kod svih operatera teći u narednih pet godina.

„Veoma je bitno naglasiti da su, prema svim informacijama koje ima RAK BiH, tri telekom operatera potpuno spremna za primjenu ove tehnologije, pogotovo na frekventnim opsezima koji su do sada isključivo korišteni za treću generaciju mobilne telefonije“, naveo je Kovač.

Prema njegovim riječima, prvi put se ide na pokrivanje teritorije, u odnosu na prethodni sistem gdje je rađeno sa pokrivanjem stanovništva, tako da će RAK to moći da kontroliše bez ikakvih problema.

 

IZVOR-MONDO.BA

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *