15:36 , среда , 16 јануар 2019
Početna / REPUBLIKA SRPSKA / DODIK: PODRŽAĆEMO OPTUŽENE ČLANOVE KOMISIJE AVE

DODIK: PODRŽAĆEMO OPTUŽENE ČLANOVE KOMISIJE AVE

Predsjednik RS Milorad Dodik poručio je da će institucije RS podržati optužene članove Republičke komisije za referendum i odbaciti svaku mogućnost saradnje sa institucijama koje na takav način pokušavaju da disciplinuju stvari u BiH.

ALF_9390_res

Dodik smatra da optužnica predstavlja sprovođenje muslimanske politike u BiH, te da neće biti osuđujuće presude ako ima pravde.

On je sinoć za RTRS rekao da optužnica pokazuje kakva je BiH zemlja i da se na ovaj način sudi jednom narodu kojem želi da se ukine pravo na referendum kao način izjašnjavanja o važnim pitanjima, poput Dana Republike koji je narod smatrao važnim s obzirom na izlaznost.

Dodik je poručio da Republika Srpska neće odustati od takve mogućnosti, te najavio izmjene ili donošenje novog zakona o referendumu, ali i jačanje zakona o imunitetu tako da se proširi i na članove komisije koje imenuje Narodna skupština.

On je upitao kako će Tužilaštvo dokazati da su samo četiri člana Komisije kriva i kako to da protiv njega nije podignuta optužnica iako je vodio kampanju za referendum.

Dodik je ocijenio da bi predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić i još neki predstavnici Srpske u institucijama BiH mogli reći da neće više da rade ako se na ovaj način odlučuje o njihovom narodu.

On je istakao da se Srpska drži slova Dejtonskog sporazuma i Ustava, te da je niz institucija na nivou BiH koje nemaju ustavnu podlogu, ali imaju podršku međunarodnog faktora.

Doći će dan kada će se sve to srušiti kao kula od karata. Pozivamo ih na dijalog da uspostavimo ono što je institucionalno realno moguće. Ovako se ne može graditi BiH“, naglasio je Dodik i dodao da je BiH fikcija koja se brani nezakonitim i neustavnim sredstvima, a Ustavni sud BiH politička partija koja se bavi politikom i čije su odluke nelegitimne.

Predsjednik Srpske je ukazao da nijedna zemlja na svijetu nema ustavni sud u kojem su sudije stranci, niti je u jednoj zemlji propisano da je nepoštivanje odluke ustavnog suda krivično djelo.

On je podsjetio da postoje 92 odluke iz ranijeg perioda koje nisu sprovedene i da nikada nije podignuta optužnica.

Dodik je naglasio da su poraženi politički motivisani pojedinci koji stoje iza optužnice za članove Republičke komisije za sprovođenje referenduma o Danu Republike Srpske, jer će Srpska u političkom smislu znati da ovu situaciju iskoristi.

Napominjući da se radi na donošenju novog zakona o Ustavnom sudu BiH, Dodik je rekao da iza ove institucije stoji međunarodni faktor koji je osjetio priliku da se posredstvom te priče „napije krvi srpskom narodu“.

„Javnost u Republici Srpskoj mora da zna da Sud i Tužilaštvo BiH postoje samo da bi urušili, ponizili i obesmislili Republiku Srpsku, ništa više“, rekao je Dodik i dodao da je potrebno jedinstvo da se ne bi dozvolilo degradiranje Srpske.

On je ukazao da se za iste događaje donose različite odluke, poput odluka u vezi sa 9. januarom i 1. martom, iako je korištena ista argumentacija.

Dodik je rekao da će se politički pokušati problematizovati situacija da bi se Srpska prikazala kao loša, a Sarajevo kao dobro, ali da je jasno da Srbi ne bi mogli živjeti u BiH ako bi se ukinula Srpska, čemu Sarajevo teži.

„Bili bi istjerani odavde. Srbi bi doživjeli sudbinu Srba sa Kosova“, zaključio je Dodik.

 

IZVOR-MONDO.BA

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *