19:43 , понедељак , 23 јул 2018
Početna / BIH / UVOĐENJE REDA NA GRANIČNIM PRELAZIMA

UVOĐENJE REDA NA GRANIČNIM PRELAZIMA

Novi Pravilnik o standardima i uslovima izgrađenosti i opremljenosti graničnih prelaza, koji je utvrdio Savjet ministara BiH, stupiće na snagu za nekoliko dana, a njime su propisani minimalni standardi i uslovi izgradnje i opremanja graničnih prelaza, a s ciljem efikasnog i bezbjednog obavljanja graničnih provjera.

20170618221212_239300

Pravilnikom je, između ostalog, propisano koji odvojeni prostori čine objekat granične policije na međunarodnom graničnom prelazu. Navedeno je da će se veličina objekata i broj prostorija na graničnim prelazima, te potrebna zajednička oprema utvrđivati pojedinačno za svaki granični prelaz na osnovu statističkih pokazatelja ukupnog godišnjeg prometa.

Nabrojano je i koju posebnu opremu na međunarodnim graničnim prelazima treba da obezbijedi granična policija.

Infrastruktura na samo 20 odsto graničnih prelaza ispunjava standarde potrebne za kvalitetno i efikasno obavljanje graničnih provjera. Na nekim mjestima nema odgovarajućih saobraćajnica, signalizacije, kontrolnih kabina, prostorija za zadržavanje i detaljnije granične provjere, kao ni video-nadzora.

Na pojedinim graničnim prelazima BiH za pogranični saobraćaj, kao što su Mokronozi, Plazikur, Vir, Orahov Do, Radež i Meštrovac, ne postoje ni osnovni infrastrukturni uslovi za obavljanje graničnih provjera.

IZVOR-GLASSRPSKE

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *