5:58 , уторак , 19 фебруар 2019
Početna / BIH / UZ PJESMU I PLES SUTRA ĆE BITI OBILJEŽEN SVJETSKI DAN ROMA

UZ PJESMU I PLES SUTRA ĆE BITI OBILJEŽEN SVJETSKI DAN ROMA

Udruženje građana za promociju obrazovanja Roma Otaharin, uz podršku njemačke kompanije za zajednički internacionalni rad GIZ, a u saradnji sa Lokalnim volonterskim servisom i Udruženjem žena Romkinja, obilježava Međunarodni dan Roma 8. April.

11702

Povodom 8. aprila – Svjetskog dana Roma sutra će jednočasovnom šetnjom od Dnevnog centra UG „Otaharin“ do Gradskog trga, kao i prigodnim programom biti svečano obilježen dan Roma.

Od 12.00 časova na Gradskom trgu biće organizovano niz aktivnosti kojima će Romi na najbolji mogući način predstaviti svoju kulturu.

Između ostalog, naši sugrađani imaće priliku da vide tradicionalni romski ples u nošnjama, mini kurs romskog jezika, kao i da probaju tradicionalni romski kolač.

Svjetski dan Roma obilježava se od 1971. godine kada je 8. aprila u Londonu održan Prvi svjetski kongres Roma.

Za romsku himnu proglašena je pesma „Djelem-đelem“ i ustanovljena zastava na kojoj točak kao centralni simbol predstavlja stalno kretanje Roma i život na točkovima.

U mnogim zemljama širom svijeta ovaj dan se obilježava mnogobrojnim manifestacijama i tada čitav svijet bar na trenutak razmišlja o Romima.

IZVOR: BIJELJINA DANAS.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *