8:04 , четвртак , 17 јануар 2019
Početna / BIH / VARIOCI TRAŽENIJI OD FAKULTETLIJA

VARIOCI TRAŽENIJI OD FAKULTETLIJA

Kvalifikovani radnici, odnosno varioci, najtraženije je zanimanje za kojim tragaju poslodavci na tržištu rada, pokazuju podaci dobojske filijale Zavoda za zapošljavanje RS, a za visokoobrazovanim stručnim kadarom, izuzev za farmaceutima, trenutno nema velike potražnje.

prikaz (1)

„Veliki broj poslodavaca iz Slovenije, gdje su sklopljeni određeni međunarodni sporazumi, traži varioce sa određenim sertifikatima. Zatim, na području, recimo, opštine Derventa, koja pripada našoj filijali, jako su potrebni obućari, kao KV zanimanje, odnosno šivači gornjih dijelova obuće“, kaže Sandra Tatić, rukovodilac dobojske filijale Zavoda za zapošljavanje RS. Dodaje da se na evidenciji ove filijale, koja obuhvata desetak opština, trenutno nalaze 23.733 osobe, dok u Doboju za poslom traga 7.428 potencijalnih radnika.

Da je do posla lakše doći sa diplomom srednje škole, a ne fakulteta, uvjerila se i Marina Nedić, diplomirani ekonomista, koja je obavljala četiri različita posla, a već sedam mjeseci je nezaposlena.

„Iskreno, samo sam odradila pripravnički, ovo sve što sam radila bilo je sa srednjom stručnom spremom. Dok sam studirala, nisam očekivala da će biti ovako teško doći do posla sa fakultetskom diplomom“, kaže Nedićeva.

Ona, te još devet visokoobrazovanih mladih ljudi sa područja Doboja, trebalo bi lakše da dođu do posla uz pomoć „pasoša kompetencija“, koji su dobili nakon završetka projekta koji realizuje Zavod za zapošljavanje RS.

Ovaj dokument koji su, između ostalih, dobili diplomirani ekonomisti, pravnici, kriminolozi, inženjeri, te profesori srpskog jezika, trebalo bi da im bude „posrednik“ na putu do zaposlenja.

„Poslodavci često ne razumiju naše sposobnosti i mogućnosti. Ono što mi njima predajemo je samo diploma, naša stručna sprema, a u pasošu kompetencija sam naveo sve sfere svog života, hobije“, rekao je Slađan Bogdanović, diplomirani inženjer poljoprivrede, koji je godinu na birou.

Izvor: Nezavisne

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *