6:14 , недеља , 24 фебруар 2019
Početna / KULTURA / Zvonko Gobeljić, dugogodišnji direktor Vojvođanske banke

Zvonko Gobeljić, dugogodišnji direktor Vojvođanske banke

Srbija u uslovima svetske ekonomske krize
Efekti svetske ekonomske krize počinju sve ozbiljnije da se prelivaju i na privredu Srbije. Mada deo stručne javnosti veruje da i kod nas država treba da se postavi zaštitnički prema velikim sistemima, da u njih poput onoga što se dešava u delu Evrope, a pre svega u SAD, ubrizgava dodatna sredstva, većina ekonomista veruje da Srbija mora da sačuva segment malih i srednjih preduzeća i da obrati veću pažnju na njihov opstanak.
– Mala i srednja preduzeća mnogo su fleksibilnija, ona se mnogo lakše od velikih sistema prilagođavaju raznim promenama na tržištu, od navika potrošača pa do globalnih uslova poslovanja, objašnjava Zvonko Gobeljić.
Zvonko Gobeljić podseća da je sektor malih i srednjih preduzeća u prethodnim godinama pokazao da predstavlja važan činilac privrednog rasta Srbije.
– Rast sektora malih i srednjih preduzeća,pa, jednim delom, i njihov opstanak u narednom period određeni su mogućnostima finansiranja iz povoljnih izvora.Njihov ograničen pristup izvorima finansiranja na tržištu novca mogao bi biti poguban za čitav sektor, a posledično i za mogućnost privrednog rasta Srbije. Verujem da bi ekonomski deo Vlade ovo morao da ima na umu pri formulisanju mera i strategije borbe sa posledicama svetske ekonomske krize.
Ovaj, nekadašnji bankar i ekonomista podseća da u Evropskoj uniji najveći broj firmi čine mala i srednja preduzeća.
– Svega jedan odsto od ukupnog broja kompanija u Evropskoj uniji su veliki sistemi sa preko 500 zaposlenih. Pri tom, od ukupno oko 200 miliona firmi u Evropskoj uniji, preko 90 odsto su takozvana mikropreduzeća, koja imaju do deset radnika. Prema podacima Eurobarometra iz prošle godine upravo su ona glavni izvor zapošljavanja i motor evropskih privreda, podseća Zvonko Gobeljić.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *