18:04 , субота , 17 август 2019
Početna / REGION / VEČERAS GLASANJE O SPORAZUMU U GRČKOJ

VEČERAS GLASANJE O SPORAZUMU U GRČKOJ

Grčki parlament večeras bi trebalo da glasa o ratifikaciji Sporazuma iz Prespe, koji je Grčka potpisala sa Makedonijom o promjeni ustavnog imena makedonske države u Republiku Sjevernu Makedoniju, a samim tim bi bio razriješen i spor koji 27 godina opterećuje odnose Skoplja i Atine, navodi “Blic“.

Nakon jučerašnje plenarne debate u grčkom parlamentu, danas se nastavlja debata o ratifikaciji sporazuma koja bi trebala da se završi činom glasanja o ratifikaciji večeras ili u petak rano ujutru.

Istovremeno, danas u popodnevnim satima zakazani su protesti u centru Atine.

Organizacija „Komitet za borbu grčkog karaktera Makedonije“ i Komunistička partija Grčke pozvali su građane na proteste protiv Sporazuma iz Prespe.

Grčki poslanici koji su se juče obratili u grčkom parlamentu nisu odstupili od svojih partijskih stavova.

Opozicija je tvrdila da je sporazum štetan, dok oni iz vladajuće SIRIZA smatraju da je Prespanski sporazum istorijski značajan i nacionalno koristan.

Predsjednik grčkog parlamenta Nikos Vucis je rekao da je slogan, koji se koristi na protestima u Grčkoj, „Makedonija je jedna i Grčka“ iredentistički, ističući da je Prespanski sporazum od istorijskog značaja kako za Balkan, tako i za Evropsku uniju.

Izvor: Srpskainfo

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *