7:34 , понедељак , 20 мај 2019
Početna / BIH / VELIKI BROJ ŽENA I MALOLJETNIH PUŠAČA

VELIKI BROJ ŽENA I MALOLJETNIH PUŠAČA

Oko 10.000 ljudi godišnje u BiH umre od posljedica pušenja, a zabrinjavajući je i podatak o velikom broj žena pušača, te tinejdžera koji već sa 13 godina počinju da puše, upozorila je danas u Banjaluci koordinator aktivnosti povodom Nacionalnog dana borbe protiv pušenja Tatjana Grabovac.

„Cilj nam je da građanima skrenemo pažnju na opasnosti od ove bolesti zavisnosti, da ih edukujemo kako bi shvatili da pušenjem narušavaju svoje, ali i tuđe zdravlje“, rekla je novinarima Grabovčeva povodom obilježavanja Dana bez cigareta.

Prema njenim riječima, pušenje utiče na kardio-vaskularni sistem, te na bolesti organa za varenje, dok kod muškaraca može dovesti i do impotencije.

„Najčešće se govori o karcinomu pluća, ali veliki problem predstavljaju i druge plućne bolesti, jer se povećava sklonost od infekcije. Osim toga, nije zanemariv ni uticaj na okolinu“, rekla je Grabovčeva, koja je i student pete godine banjalučkog Medicinskog fakulteta.

Obilježavanje 31. januara – Dana bez cigareta organizovano je u okviru inicijative „Klima bez dima“, pokrenute u okviru projekta „Smanjenje faktora zdravstvenih rizika u BiH“.

Projekat realizuje Svjetska banka u partnerstvu sa resornim ministarstvima, obrazovnim medicinskim ustanovama, sportskim klubovima i lokalnim partnerima.

IZVOR: AGENCIJE

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *