14:13 , недеља , 18 август 2019
Početna / VIJESTI / HRONIKA / VENECUELA: VOJSKA LOJALNA MADURU, NE PRIZNAJE GUAIDA

VENECUELA: VOJSKA LOJALNA MADURU, NE PRIZNAJE GUAIDA

U Venecueli je veoma napeta situacija. Vojska Venecuele odbija da prizna predsednika parlamenta Huana Guaida koji se u sredu proglasio „legitimnim“ predsednikom Venecuele iako se na čelu države nalazi Nikolas Maduro.

„Vojnici ne priznaju predsednika koji nam je nametnut pod uticajem stranih interesa i samoproklamovano, nezakonito. Oružane snage brane Ustav i garantuju nacionalni suverenitet“, napisao je ministar odbrane Padrino Lopes na Twitteru.

Na antivladinim protestima koji su juče održani širom Venecuele pale su prve žrtvepredsednik parlamenta Guaido se proglasio „legitimnim“ predsednikom, priznalo ga je nekoliko država a onaj legalni, Nikolas Maduro, prekinuo je odnose sa SAD.

Učesnici protesta koji traže smenu Madura rekli su da im je dosta hiperinflacije, nestašica hrane i lekova, kao i migrantske krize zbog koje su brojne porodice podeljene.

Opozicionog lidera Huana Guaida, predsednika skupštine Venecuele koji se proglasio za privremenog predsednika, priznale su SAD, Kanada, Brazil, Argentina, Kolumbija, Paragvaj, Čile, Peru, Gvatemala, Kostarika, Albanija…

U protestima protiv Madura u gradu San Kristobal u sredu su poginule dve osobe, a povređeno je još petoro ljudi, saopštile su vlasti Venecuele.

Dvojica nastradalih demonstranata ubijena su iz vatrenog oružja, rekla je portparolka ministarstva zdravlja venecuelanske države Tahira.

U neredima tokom protekle nedelje poginula je najmanje još jedna osoba, prenosi AP.

Guaido je pozvao sinoć sve zapadne ambasade da ne poštuju naloge predsednika Nikolasa Madura i ne povlače svoje diplomate, prenosi AP.

Prethodno je Maduro prekinuo diplomatske odnose sa Sjedinjenim Državama i dao rok američkim diplomatama od 72 sata da napuste Venecuelu nakon što je Vašington priznao Guaida za privremenog predsednika Venecuele.

Podršku Maduru za sada su izrazili Meksiko i Bolivija, dok su Guaida za privremenog predsednika priznale SAD, Kanada, Brazil, Argentina, Kolumbija, Paragvaj, Čile, Peru, Gvatemala, Kostarika.

Madura je danas podržao i turski predsednik Redžep Tajip Erdogan. On je pozvao Madura, čiji odlazak traže SAD, i izrazio mu podršku, saopšteno je iz turskog predsedništva.

„Brate Maduro, glavu gore, Turska je uz tebe“, rekao je Erdogan svom kolegi u telefonskom razgovoru. To je na Twitteru naveo njegov protparol Ibrahim Kalin.

Kalin je takođe podelio i hešteg #WeAreMaduro (Mi smo Maduro) kao znak podrške venecuelanskom predsedniku.

SAD: NEĆEMO POVUĆI DIPLOMATE!

Sjedinjene Američke Države neće povući svoje diplomate iz Venecuele po nalogu Madura, poručio je američki državni sekretar Majk Pompeo.

Pompeo je rekao da će se SAD pridržavati Guaidove direktive da zemlje zadržavaju svoje diplomatske misije u toj južnoameričkoj državi.

Američki državni sekretar rekao je da SAD ne priznaju Madurov autoritet, te da on nema zakonska ovlašćenja da prekine diplomatske odnose sa SAD.

Izvor: Mondo.ba

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *