19:54 , среда , 22 мај 2019
Početna / ISTAKNUT / „VIŠE NE ŽELIM DA ŽIVIM, SREĆAN SAM ŠTO ĆU SUTRA OKONČATI OVO“

„VIŠE NE ŽELIM DA ŽIVIM, SREĆAN SAM ŠTO ĆU SUTRA OKONČATI OVO“

Australijski naučnik Dejvid Gudal (104), koji je u Švajcarsku doputovao kako bi uz pomoć lekara izvršio samoubistvo, danas je održao konferenciju za novinare istakavši da ga je iznenadilo toliko interesovanje za njegov slučaj.

„Moje sposobnosti i vid se smanjuju, više ne želim da živim na ovaj način“, rekao je novinarima.

Na pitanje da li je imalo posumnjao u svoju odluku, Gudal je odrično odgovorio.

„Nadam se da će nešto pozitivno proisteći iz moje priče i da će druge zemlje usvojiti liberalniji pogled na potpomognuto samoubistvo“, rekao je on.

Na pitanje koju pesmu će izabrati kao svoju poslednju, Gudal je odgovorio pevajući „Odu radosti“ iz Betovenove Devete simfonije.

Gudal je jedan od dvesta stranaca koji se svake godine odluče na eutanaziju u Švajcarskoj. On je prošle nedelje, na svoj 104. rođendan, izjavio da se na finalni korak odlučio jer se njegov kvalitet života pogoršao zbog sve manje pokretnosti.

„Srećan sam što imam ovu šansu, koju zovem švajcarskom opcijom. Voleo bih da mi je Australija ponudila ovu mogućnost. Ipak, druge zemlje zaostaju za Švajcarskom“.

On je takođe izjavio i da je nesposoban da brine sam o sebi i da je većina njegovih prijatelja već mrtva.

„Do 90. godine sam uživao u životu, ali ne i sada. Prošlo me je. Uradio sam najbolje što sam mogao sa tim. Srećan sam što ću sutra okončati ovo i zahvalan sam na pomoći medicinskih radnika“, rekao je naučnik.

 

Izvor: B92

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *