20:40 , среда , 23 мај 2018
Početna / REPUBLIKA SRPSKA / Vlada i poljoprivrednici bez dogovora

Vlada i poljoprivrednici bez dogovora

Predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske Stojan Marinković rekao je da na konsultacijama predstavnika Vlade Srpske i poljoprivrednih proizvođača o budžetu i programu ekonomskih reformi u Republici Srpskoj za period od 2017. do 2019. godine ništa nije dogovoreno.

poljoprivrednici

On je novinarima u Banjaluci nakon tročasovnih konsultacija rekao da poljoprivredni proizvođači ostaju pri svojim zahtjevima da šest odsto od prihodovnog budžeta, odnosno oko 97 miliona KM, bude usmjereno na poljoprivredu, kao i da se do kraja godine poljoprivrednicima isplati 20 milina KM dugovanja.

“Dobili smo određena obećanja oko isplate dugovanja, ali da ona neće biti isplaćena u iznosu od 20 miliona KM, a kojem se iznosu tačno radi saznaćemo kroz dva dana”, dodao je Marinković.

Prema njegovim riječima, premijer Srpske Željka Cvijanović ocijenila je da su zahtjevi poljoprivrednih proizvođača nerealni, kao i da će se neke stvari bolje znati u aprilu sljedeće godine.

“Ne možemo se složiti sa tim i tražimo određene kompromise, želimo zadržati pravo da budemo partner Vladi, i mislimo da će morati uvažiti naše stavove, naročitio jer 1. februara stupa na snagu Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju /SSP/ kada će poljoprivreda da pretrpi značajne negativne udare i bez subvencija i većeg budžeta za agrar za sljedeću godinu poljoprivreda će biti u lošoj situaciji”, poručio je Marinković.

On je najavio održavanje skupštine Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske i Udruženja mljekara na kojima će se odlučiti o sljedećim koracima.

Marinković je rekao da Vlada za poljoprivredu nudi 60 miliona KM uz određene preraspodjele koje će nastupiti unutar budžeta, ali i mogućnost drugih izvora za subfinasiranje dizel-goriva, koji ne bi bili izdvojeni iz ovog budžeta.

“To su nedostatna sredstva da poprave situaciju u našem agraru, a udar na konkurentnost koju nam predstavlja SSP mogu popraviti jedino subvencije i moraćemo istrajati u našim zahtjevima”, naglasio je Marinković.

Predsjednik Udruženja mljekara Republike Srpske Vladimir Usorac najavio je da će u petak, 23. decembra, u Gradišci biti održana skupština na kojoj će se odlučivati o protestima zbog nepostignutog dogovora.

“Čekamo da se premijer odredi i pošalje zvanični dopis šta Vlada može, a šta ne može”, dodao je Usorac.

Izvor: InfoBijeljina.com / SRNA

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *