12:04 , уторак , 19 фебруар 2019
Početna / REPUBLIKA SRPSKA / VLADA RS PONOVO RAZMIŠLJA O AERODROMU U TREBINJU

VLADA RS PONOVO RAZMIŠLJA O AERODROMU U TREBINJU

Nakon što je Vlada Srpske potrošila više od milion KM za petogodišnje funkcionisanje Javnog preduzeća „Aerodrom Trebinje„, i na kraju ga ugasila, ovih dana je raspisan tender za izradu Strategije razvoja trebinjskog aerodroma.

trebinje

Nova istraživanja i izrada planova građane Republike Srpske koštaće, kako saznaje Capital, oko 100.000 KM, a sve zato što je sada ocijenjeno da je studija razvoja fantomskog aerodroma, koju je radila jedna austrijska firma, nepotpuna.

Tenderskom dokumentacijom traži se najbolja ponuda za inženjerske usluge, prostorno planiranje i uređenje pejzaža, tehničko ispitivanje, ali i konsultantske usluge.

„Strategijom bi se definisala prva faza razvoja, koja predviđa izgradnju piste u dužini od 1.700 i širini od 30 metara. Ove dimenzije bi zadovoljile uslove za poletanje i sletanje dva aviona čiji je kapacitet 50 sjedišta. Osim toga, dokument mora da obuhvati i gradnju terminalne zgrade, kontrolnog tornja, hangara, pristupnih i servisnih puteva, ali i parking prostora“, stoji u tenderskoj dokumentaciji „Aerodroma RS“.

U Ministarstvu saobraćaja i veza RS kažu da će „novi dokument pokazati opravdanost cijele ideje zvane„međunarodni aerodrom Trebinje“.

Direktor preduzeća „Aerodromi RS“ Miroslav Janjić kaže da će strategija jasno odrediti šta će se raditi i graditi, a u okviru „strateških planiranja RS“.

„Postoje naši ciljevi i želje, ali struka će odrediti šta je moguće. Sve ovo definisaće strategija razvoja ovog aerodroma. “Aerodromi RS“ su preduzeće koje vodi brigu i o aerodromu Trebinje“, istakao je Janjić.

Vlada RS je u januaru 2014. godine ugasila preduzeće „Aerodrom Trebinje„, a Privredni sud u Banjaluci ga obrisao iz Registra privrednih subjekata.

Kako navodi Capital, tokom petogodišnjeg rada bez piste i međunarodnog reda letova, trebinjski aerodrom je potrošio više od milion KM iz budžeta, a urađeni su samo master plan i idejno rešenje. O izradi izvedbenog projekta nije bilo ni govora.

 

IZVOR-MONDO.BA

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *