8:00 , четвртак , 17 јануар 2019
Početna / REPUBLIKA SRPSKA / VLADA SE NA BANJALUČKOJ BERZI ZADUŽUJE 348 MILIONA KM

VLADA SE NA BANJALUČKOJ BERZI ZADUŽUJE 348 MILIONA KM

Republika Srpska u ovoj godini planira da se na Banjalučkoj berzi zaduži za 348 miliona maraka putem 18 emisija trezorskih zapisa i dugoročnih obveznica, prenosi poslovni portal CAPITAL.ba.

vlada-rs-capital-2

Vladinim „Planom pozajmljivanja u zemlji za 2017. godinu” predviđeno je da se RS ukupno zaduži za 569 miliona KM, od čega iz domaćih izvora planira da obezbijedi 364 miliona KM, a iz spoljnih 205 miliona KM.

Najveći dio zaduženja iz domaćih izvora biće obezbijeđen upravo emisijom hartija od vrijednosti, dok Vlada 16 miliona KM odnosno četiri odsto planira da obezbijedi kreditima.

Ove godine trebalo bi da bude održano deset aukcija trezorskih zapisa putem kojih RS planira da se zaduži 128 miliona KM, te osam emisija dugoročnih obveznica u ukupnom iznosu od 220 miliona KM.

Do kraja ovog mjeseca biće održana jedna aukcija trezorskih zapisa i jedna dugoročnih obveznica.

Aukcija dugoročnih obveznica, vrijedna 25 miliona KM, planirana je za 25. januar, a samo pet dana kasnije predviđena je i aukcija trezorskih zapisa, vrijedna 20 miliona KM.

„Cilj upravljanja dugom RS je obezbjeđenje finansijskih sredstava za finansiranje odobrenih investicionih projekata, refinansiranje duga i izvršenje budžeta RS, uz minimalne troškove i rizike, a imajući u vidu stepen razvijenosti ekonomije i domaćeg tržišta HOV“, navodi se u ovom dokumentu.

plan-aukcija

Dug RS po emitovanim hartijama od vrijednosti 833 miliona KM

Republika Srpska do sada je imala 46 aukcija trezorskih zapisa od kojih su 44 bile uspješne, a ukupna nominalna vrijednost tih emisija bila je 895 miliona.

Od tog iznosa, za 11 mjeseci prošle godine emitovano je trezorskih zapisa u vrijednosti od 172 miliona KM, a dug po tim aukcijama iznosi 92 miliona KM.

Pored toga, bilo je 19 aukcija dugoročnih obveznica, od kojih je sedam bilo u 2016. godini.

Ukupna nominalna vrijednost tih obveznica iznosila je 833 miliona KM, od čega je u prošloj godini emitovano obveznica u vrijednosti od 257 miliona KM.

„Dug po ovim obveznicama na kraju novembra 2016. iznosio je 741 milion KM“, navedeno je u Planu.

I obveznice i trezorske zapise u proteklom periodu najviše su kupovale banke.

RS se iz domaćih izvora u proteklom periodu zadužila za oko 2,2 milijarde KM, od čega se na zaduženje u prošloj godini odnosi 551 milion KM.

Najveći dio zaduženja ostvaren je kroz emisiju trezorskih zapisa i obveznica, dok se kreditima kod domaćih banaka RS manje zaduživala.

obveznice-dug

 

 

 

 

 

 

Izvor: Capital.ba

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *