9:30 , понедељак , 25 јун 2018
Početna / BIH / VLADA SRPSKE IMA MJESEC DANA DA SE IZJASNI O POVEĆANJU PENZIJA

VLADA SRPSKE IMA MJESEC DANA DA SE IZJASNI O POVEĆANJU PENZIJA

Odbor Narodne skupštine Republike Srpske za praćenje stanja u oblasti penzijskog i invalidskog osiguranja traži da se Vlada Srpske u roku od mjesec dana izjasni o vanrednom povećanju penzija, odnosno da ispoštuje zaključak Narodne skupštine o povećanju od tri do pet odsto.

20170327135356_419087

Predsjednik Odbora Ilija Stevančević kaže da penzioneri neće odustati od ovog zahtjeva i da Vlada, ako nema drugog načina, sredstva obezbijedi povećanjem stope doprinosa za PIO od jedan odsto.

Nakon sjednice Odbora, on je rekao da je iz ranijih razgovora dobio obećanja da će penzije biti povećane, ali da realizacija te odluke zavisi od priliva sredstava u budžet.

Član Odbora Zdravko Krsmanović kaže da su penzioneri najugroženija kategorija i da su u Srpskoj penzije najniže u regionu.

„Nije tačno da para nema. Stav i predsjednika Narodne skupštine /Nedeljka Čubrilovića/ i njegovog savjetnika /Mileta Dmičića/, koji je bio na sjednici, jeste da para ima. Ali u ovom momentu Vlada to neće da sprovede, jer smatra da je to vanredno povećanje i prave kalkulacije kao da nije riječ o živim ljudima“, rekao je Krsmanović novinarima u Banjaluci.

On smatra da Vlada ne poštuje Narodnu skupštinu i poručuje da nadležni treba da poboljšaju priliv sredstava u budžet.

Predsjednik Udruženja penzionera Republike Srpske Rade Rakulj rekao je da nije prihvatljiva ponuda Vlade za jednokratnom pomoći, koju većina penzionera doživljava kao poniženje.

On je optužio Narodnu skupštinu da je „širokih rukava“ kroz zakone dijelila posebna i privilegovana prava i da sada nema dovoljno sredstava u budžetu da sva ta prava, zajedno sa penzijama, budu ispoštovana.

„Jedna trećina ukupnih prava su privilegovana prava i za njih treba 350 miliona KM, a u budžetu ima svega 235 miliona KM“, istakao je Rakulj i naveo da u Srpskoj ima oko 257.000 penzionera,

Sjednici Odbora prisustvovali su i ministar finansija Zoran Tegeltija i direktor Fonda PIO Mladen Milić.

Izvor: Nezavisne.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *