0:48 , недеља , 17 фебруар 2019
Početna / BIH / VLASTI NA NIVOU BiH KOČNIČARI REFORMI

VLASTI NA NIVOU BiH KOČNIČARI REFORMI

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je tokom razgovora u Vašingtonu sa predstavnicima Međunarodnog monetarnog fonda /MMF/ da sprovođenje Reformske agende i dogovorene procese remeti nepostojanje parlamentarne većine na nivou BiH čime se pokazuje da su vlasti na nivou BiH kočničari reformskih procesa.

cvijanovic
Tokom razgovora je utvrđeno da su institucije Srpske svoj dio obaveza u vezi sa aranžmanom sa MMF-om ispunile još u decembru 2016. godine, a predstavnici MMF-a su ponovili da su uslovi za nastavak aranžmana donošenje Zakona o akcizama i Zakona o osiguranju depozita na nivou BiH.

Cvijanovićeva je istakla da su predstavnici MMF-a jasno poručili da se rokovi i obaveze moraju poštovati, dodajući da nepoštovanje dogovorenih obaveza ugrožava ne samo aranžman sa MMF-om, nego i saradnju sa drugim međunarodnim finansijskim institucijama, ali i benefite koje bi BiH mogla da ima od pristupanja Transportnoj zajednici.

Ovom prilikom je istaknuto da je aranžman sa MMF-om važno uporište za realizaciju razvojnih politika koje su usklađene sa mjerama predviđenim Reformskom agendom, a na koje su se obavezali predstavnici svih nivoa vlasti u BiH, saopšteno je iz Biroa Vlade Republike Srpske za odnose sa javnošću.

U odvojenim susretima, Cvijanovićeva se sastala sa izvršnim direktorom belgijsko-holandske konstituence Borda MMF-a Entonijem De Lanojem i zamjenikom izvršnog direktora Ričardom Dornbošem, te šefom Misije MMF-a za BiH Nadimom Ilahijem, direktorom Odjela za Evropu pri MMF-u Poulom Tomsenom i zamjenikom generalnog direktora MMF-a Taom Zangom.

Sastanci su održani u okviru redovne Godišnje skupštine Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda.

Na sastancima je ocijenjeno da je saradnja institucija Srpske i MMF-a dobra, a razmijenjena su i mišljenja i o drugim aktuelnim temama u vezi sa regulativom u finansijskom sektoru i oblasti fiskalne politike.

 

Izvor: Agencije

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *