2:03 , понедељак , 23 април 2018
Početna / REPUBLIKA SRPSKA / Voće i povrće iz Srpske ponovo na ruskom tržištu: “Treba vratiti izgubljene kupce”

Voće i povrće iz Srpske ponovo na ruskom tržištu: “Treba vratiti izgubljene kupce”

Najkvalitetniju spoljnotrgovinsku razmjenu Republika Srpska ima sa Ruskom Federacijom. U prošloj godini na rusko tržište RS je izvezla 13,2 miliona maraka svježeg voća i povrća, dok je uvezeno 1,3 miliona.

jabuke

Ovakva situacija nastavljena je i u prvoj polovini ove godine, do privremene zabrane koja je trajala dva mjeseca izvezeno je devet miliona maraka voća, a nastavljena je i protekla dva mjeseca, prenosi RTRS.

Da zabrana izvoza nije bila u avgustu, kada je najveća ponuda voća i povrća, izvoz je mogao biti veći nego prošle godine. Od planiranih 1500 tona šljive, majevički voćari, u Rusiju su izvezli samo 250 tona.

– Kapacitet naših voćara je 3-4 hiljade tona, s obzirom da iz godine u godinu, rod se povećava, zasadi su veći – naveo je proizvođač i otkupljivač Milo Stojić.

Veća ponuda znači sigurniji plasman. Ali, treba vratiti izgubljene kupce. Mladen Lazić, koji godišnje proizvodi 2000 tona povrća, obnovio je saradnju i na rusko tržište plasirao 500 tona robe. Uskoro ide i nova pošiljka.

– Oko Nove godine treba da počne izvoz. Uz paradajz , papriku i salatu , mislim da će da ide i kupus jer u Semberiji ima kupusa po prihvatljivoj cijeni – kaže povrtar Mladen Lazić iz Golog Brda u Bijeljini.

Kapacitet domaće proizvodnje mnogo je veći od realizovanog izvoza koji bi mogao da bude bolji kada bi institucije BiH potpisale ugovor o slobodnoj trgovini sa Rusijom i tako ostvarili bescarinski izvoz.

Izvor: Blic.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *