12:53 , петак , 20 јул 2018
Početna / REPUBLIKA SRPSKA / VODOSTAJI OPADAJU, U DERVENTI I DALJE NA SNAZI VANREDNA ODBRANA OD POPLAVA

VODOSTAJI OPADAJU, U DERVENTI I DALJE NA SNAZI VANREDNA ODBRANA OD POPLAVA

Nivoi bujičnih vodotoka na području grada Bijeljina počeli su da opadaju sa prestankom kišnih padavina, a rijeka Lukavac, koja se izlila u mjesnoj zajednici Donja Bukovica, postepeno se vraća u korito, saopšteno je iz gradskog Odjeljenja za civilnu zaštitu.

Vodostaj rijeke Drine u 7.00 časova iznosio je 230 centimetara na vodomjernoj stanici Radalj, sa protokom od 660 metara kubnih u sekundi i u narednom periodu imaće trend stagnacije.

Visina nivoa rijeke Save u 7.00 časova na vodomjernoj stanici Jamena iznosila je 876 centimetara i u protekla 24 časa u porastu je za 130 centimetara.

DERV

Vodostaj rijeke Ukrine na području Dervente opada i jutros je za pola metra niži od sinošnjeg koji je dostizao 2,9 metra. Juče su zaplavljene kuće u naselju Jasenci, i Lužanima.

Ekipe Civilne zaštite su na terenu i utvrđuju stanje poplavljenih domaćinstava.

Još uvijek su u prekidu putne komunikacije prema Jasenicima, Trstenicima i put novi Lužani-Begluci.

U Banjaluci vodostaj Vrbasa opada. I nivo Sane u Prijedoru opada, ali i dalje su na snazi mjere o proglašenju prvog stepena pripravnosti. Vodostaj Sane jutros je iznosio 390 centimetara, a u padu su i nivoi Gomjenice, Miloševice i Puharske, saopšteno je iz gradskog Odsjeka civilne zaštite.

U velikoj mjeri su se povukle i površinske vode u zoni naselja Topolik, Gomjenica, Rakelići, Marićka i Omarska u kojima su, prema izvještajima sa terena, nastala znatna oštećenja na objektima putne infrastrukture.

 

Srpcu, u naselju Ilići zaplavljeno je 14 kuća, a u dijelovima naselja Gaj i Bajići četiri kuće.

I vodostaji ostalih rijeka u Srpskoj su u stagnaciji ili opadanju.

Zbog situacije koja je nastala nakon obilnih padavina zasjedala je i Vlada Srpske, koja je procijenila da nema neposredne opasnosti od izlivanja većih vodotoka.

Zadužena je Republička uprava civilne zaštite, kao i nadležni republički organi i jedinice lokalne samouprave da redovno prate stanje na terenu, preduzimaju odgovarajuće mjere, te po potrebi obavještavaju Vladu.

U Prnjavoru su obilne padavine izazvale zamućenost vode koja se ne preporučuje za korištenje.

Vodostaji Une i Sane u Novom Gradu u blagom su opadanju i niži su za četiri centimetra nego sinoć, potvrđeno je Srni u lokalnom Centru za obavještavanja.

Vodostaj Une jutros iznosi 408, a Sane 440 centimetara.

Izvor: RTRS, Agencije

Foto: derventacafe.com

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *