15:11 , среда , 20 јун 2018
Početna / BIH / VUČIĆ: BiH JE “BURE BARUTA“, MOGUĆI PROBLEMI ZBOG ODNOSA BOŠNJAKA I HRVATA

VUČIĆ: BiH JE “BURE BARUTA“, MOGUĆI PROBLEMI ZBOG ODNOSA BOŠNJAKA I HRVATA

Novoizabrani predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ocijenio je da je BiH najveća prijetnja stabilnosti u regionu i da bi probleme mogli da izazovu odnosi između Bošnjaka i Hrvata.

„Šta god se desilo u Makedoniji, šta god se desilo u Prištini, to ne može da se poredi sa onim što bi moglo i za šta se nadamo da se nikad neće desiti u BiH“, rekao je Vučić za portal „Politiko“.

On ističe da su lideri u BiH ljubazni jedni prema drugima, ali da nije vidio da su pričali o važnim pitanjima.

„Kada se zadubite u detalje, vidite da nema mogućeg dogovora na vidiku. Svi se bore za svoje teritorije i svoja prava“, rekao je Vučić.

On ocjenjuje da se problemi mogu izbjeći ako je barem jedna strana razumna.

„Ono što se dogodi na Kosovu i Metohiji uvek se dešava između dve strane – Srba i Albanaca. Ako je barem jedna strana razumna, problemi će se izbeći. Ali u BiH su tri strane i nije se lako nositi sa time“, rekao je Vučić.

On kaže da je tokom nedavnog sastanka lidera regiona u Mostaru od predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika dobio uvjeravanje da neće biti nikakvih referenduma o otcjepljenju.

Vučić smatra da su tješnji ekonomski odnosi jedini način za prevazilaženje regionalne nestabilnosti, naročito u BiH, koja je „pravo bure baruta“.

Povodom 25 godina od početka rata u BiH, Vučić je rekao da je od tada štošta naučio.

„Ja sam ponosan Srbin i uvek ću biti za svoj narod, ali naučio sam da sagledam stvari iz ugla drugih ljudi i da shvatim šta oni vide i osećaju. Moramo poštovati i njihove poglede, a ne gledati samo na sebe“, rekao je Vučić.

On se založio za ekonomsko i tržišno povezivanje država bivše Jugoslavije i Albanije, jer bi to podiglo njihove privrede i osnažilo regionalnu saradnju.

„Ako bi se drugi složili sa ovim planom, postali bismo tržište od 20 miliona ljudi, što je vrlo značajno, jer bi mogli da privučemo mnogo više investitora. Mislim da to i ostali razumeju“, rekao je Vučić.

Na pitanje da li želi da stvori novu Jugoslaviju, Vučić je naveo da je riječ o staroj Jugoslaviji plus Albaniji.

„To je politička ideja bez ugrožavanja suvereniteta tih država. Podići će naše ekonomije. Nama je potrebna stopa rasta od četiri do pet odsto godišnje, a ne tri. To nije dovoljno“, naveo je Vučić.

Na pitanje kako misli da postigne takvu saradnju s obzirom na tenzije u susjedstvu, Vučić je rekao da je Tito to uspio.

„Bio je komunistički diktator, ali vrlo pametan čovek. Bravar, možete li zamisliti? Ali veoma pametan. Znao je kako povezati ljude… To je ono što nam treba. Povezati ljude“, dodao je Vučić.

Izvor: Agencije

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *