9:40 , недеља , 23 септембар 2018
Početna / REGION / VUČIĆ: REŠENJE ZA KOSOVSKI PROBLEM NEGDE IZMEDJU SRPSKIH I ALBANSKIH USTUPAKA

VUČIĆ: REŠENJE ZA KOSOVSKI PROBLEM NEGDE IZMEDJU SRPSKIH I ALBANSKIH USTUPAKA

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas da će Vlada Srbije na narednoj sednici razgovarati o stvaranju tehničkih uslova za „unutrašnji dijalog“ o Kosovu.

bb

 

 

 

 

 

 

On je rekao da je razgovarao s premijerkom Anom Brnabić i da će Vlada obezbediti „punu logistiku za dijalog“ i formirati radne grupe.

„Saslušaćemo sve, posle toga bićemo dovoljno odvažni da predočimo odredjene predloge našim gradjanima. Mislim da je to od najvećeg značaja za nas. To ima sadržaj i supstancu“, rekao je Vučić u govoru na kraju Beogradskog bezbednosnog foruma.

Predsednik je rekao da misli da je rešenje za kosovski problem „negde izmedju srpskih i albanskih ustupaka“ i da medjunarodna zajednica „treba da učini napor da razume obe strane“.

On je rekao da je neophodan „unutrašnji dijalog“ da bi se „približile želje i realnosti“ i da to moraju da učine i srpska i albanska strana.

„Inače ćemo imati taj zamrznuti sukob tokom sledećih 10-15 godina, a nemamo više vremena za gubljenje, pogotovo kada pomislimo na budućnost naše dece i unuka“, rekao je Vučić.

On je rekao da je put Balkana ka Evropskoj uniji i da politički akteri nemaju pravo da „guše i zadržavaju“ jedni druge“, te da je najvažnije da se Zapadni Balkan izvuče iz ekonomske krize.

Vučić je ocenio da je u dijalogu Beograda i Prištine postignut napredak u nekim pitanjima i da se zbog briselskog dijaloga ljudi osećaju sigurnije i bezbednije.

Vučić je dodao da je referendum o nezavisnosti u Kataloniji „pokrenuo mnoga pitanja“ i da Srbija na ta pitanje nije dobila odgovore, ali je pozvao EU da „ne ostane tiha, ne ćuti“ kada Srbija daje sugestije.

„Ne smemo podizati očekivanja medju našim narodom nakon onoga što se desilo u Kataloniji, jer ne možemo se porediti s većim i snažnijim zemljama koje su u mnogo boljem položaju nego što smo to mi. Moramo uzeti u obzir sve sa čime se moramo hvatati u koštac“, rekao je Vučić.

 

Izvor: Beta

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *