10:00 , уторак , 19 фебруар 2019
Početna / REGION / VUČIĆ SE SASTAO SA LUKAŠENKOM

VUČIĆ SE SASTAO SA LUKAŠENKOM

Premijer Srbije Aleksandar Vučić nastavlja danas posjetu Belorusiji, tokom koje se sastao i sa predsjednikom te zemlje Aleksandrom Lukašenkom.

LUKASENKO

Prvog dana posjete, Vučić se u Minsku sastao sa bjeloruskim premijerom Andrejom Kobjakovim, koji je istakao da je Srbija ključni ekonomski partner Bjelorusije na Balkanu.

U prisustvu dva premijera, potpisano je više međudržavnih sporazuma iz oblasti privrede, zdravstva, turizma, kulture, sporta i vojno-tehničke saradnje Srbije i Bjelorusije.

Premijer Vučić je izjavio je u Minsku da je sa zvaničnicima Bjelorusije razgovarao o nabavci oružja i oruđa, prije svega za zaštitu neba, kao i o potencijalnoj nabavci „lovaca“ i protivavionskog oružja, po najpovoljnijim uslovima. On je dodao da je bilo riječi o sistemima za koje je do juče bilo nemoguće da ih Srbija ima.

– Razgovarali smo i o fabrikama koje će zajednički da proizvode oružje ili municiju za treća tržišta – rekao je Vučić.

Premijer je u Minsku rekao da je sa bjeloruskim zvaničnicima razgovarao i o stvaranju zajedničkih kompanija.

U srpskoj delegaciji su i ministar odbrane Zoran Đorđević i ministar privrede Goran Knežević, kao i gradonačelnici Smedereva Jasna Avramović, Valjeva Slobodan Gvozdenović i Sremske Mitrovice Vladimir Sanader.

Vučić se sastao i sa predsjednikom Saveta Republike Nacionalne Skupštine Belorusije Mihailom Mjasnikovičem, koji je predložio nove oblike saradnje i zajedničke sednice tijela dva parlamenta.

Premijer Vučić položio je venac na Spomenik Pobede u Minsku, obišao Hram Svih Svetih i Bjeloruski državni muzej istorije Velikog otadžbinskog rata.

Izvor: Tanjug

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *